// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Claus Høxbroe: Smertens leje
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Claus Høxbroe: Smertens leje

Skrevet af den 11. august 2020 – 06:03Ingen kommentarer

“/ Foråret er kommet / men du er gået bort / … / sorg er kærlighed / man ikke kan aflevere /.”

Smertens leje betyder den offentlige fremvisning af en prominent persons kiste inden dennes begravelse. En sidste respekt kan vises og den dødes magt og vælde slås fast. Og så er “Smertens leje” også den pirrende og interessante titel på Claus Høxbroes seneste digtsamling.

For at være helt ærlig, så er jeg vildt bange for døden. Bange for selv at dø, bange for at mine kære skal dø. Bange for den altomsluttende sorg, som sultent og ubønhørligt æder sjælen, når man mister.

Derfor var det også med lige dele spænding og ydmyghed, at jeg lod beatpoeten Høxbroes ord om netop døden gribe om mit sind og mit hjerte. Digtsamlingen er kort (33 sider) og består af både nye og tidligere udgivne digte. Men de digte, der er, rammer lige så stille lige midt i solar plexus.

Helt uden berøringsangst, men med en særlig poetisk og delikat empati, tager Høxbroe læseren med hele vejen ind i mørket. Ned i gravstedets muld, og ind i sorgens tomme, smertende kammer. Fint italesættes livets punktum i et for digteren karakterisktisk rytmisk sprog, der nænsomt, men uden nåde, bærer læseren hen imod den slutning, som er ens for os alle. Livets slutning. Og det, hvad enten vi begraves i en fællesgrav, tager livet af os, dør af sygdom eller kremeres nær Ganges. Rig eller fattig. Musiker eller forfatter.

“For døden er vi alle lige / bunden under stenen / i haven / hvor børnene legede / på plænen / ved træet.”

Digtene er både letlæste og har noget forløsende over sig. Og så sætter de ord på det, der er så svært at udtrykke. Sorg, savn og vores uundgåelige slutning. Døden på smertens leje. En sidste respekt for mennesket uanset, hvem de var.

Digtsamlingen er nummereret og udkommer kun i 150 eksemplarer. At jeg har modtaget nr. 004, ser jeg som et meget stort privilegium og er meget taknemmelig. Forsiden er malet af Christoffer Gertz Bech.

Claus Høxbroe (f. 1980) er forfatter, digter og underviser i kreativ skrivning. Han kalder sig selv beatpoet og er en af den danske spoken words-scenes mest aktive skikkelser. Han er manden bag Jazz N Poetry. I 2011 modtog han Dan Turéll Prisen.

Claus Høxbroe: Smertens leje, Gentlemen’s Jockey Club, 33 sider, nummereret, udkom den 13. juli 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.