// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Joyce Carol Oates: Lille Fugl fra Himlen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Joyce Carol Oates: Lille Fugl fra Himlen

Skrevet af den 17. august 2010 – 22:02Én kommentar

I en søvnig forstad til New York findes Zoe Kruller brutalt myrdet. Politiet mistænker to mulige gerningsmænd; hendes mand Delray Kruller og hendes elsker, Eddy Diehl.

Krullers søn Aaron og Diehls datter Krista tror hver især at den andens far er morderen, og de er samtidig besatte af hinanden. Det er med deres øjne vi følger livet efter mordet – i første del af bogen er Krista vores fortæller og i anden halvdel ser vi de samme situationer med Aarons øjne – en opsætning, der er set før, men som ikke bliver mindre effektiv og interessant af den grund.

Selvom bogen indledes med et mord er det langtfra en krimi. Efterforskningen af mordet fylder meget lidt i bogen, og fokus er snarere på konsekvenserne for de to børn og deres familier, når de uvilligt placeres i midten af en heksejagt i et meget lille samfund. Bogen behandler nogle hårde, men relevante temaer, såsom familiehemmeligheder og familieloyalitet, racediskrimination, hævn og skam.

Samtidig kommer vi helt ind under huden på Krista, der forvirret befinder sig midt i et kaos med en mor, der nægter at svare på hendes spørgsmål, og hele tiden minder hende om, at alle familier har hemmeligheder, som man skal holde for sig selv. Krista bliver således meget hurtigt meget bevidst om voksenlivets kompleksitet og nuancer og må på egen hånd forsøge at balancere mellem loyalitet over for både sin mor og far – som ikke længere er på talefod.

Taget i betragtning af de mange sider, sker der meget lidt i bogen. Fokus er ikke på handling og fremskridt, men på følelser og på minutiøse stedsbeskrivelser. Romanen springer lidt rundt i tiden, da begge vores hovedpersoner ofte får flashbacks, hvilket godt kan være lidt forvirrende. Jeg nåede at blive en anelse utålmodig, da jeg læste denne bog, men forfatterens meget præcise beskrivelse af Aaron og Krista kombineret med hendes hudløst ærlige facon gør, at man som læser næsten fysisk mærker brutaliteten, smerten og afmagten, men samtidig også kærligheden og stædigheden, der opløfter den tragiske historie.

Joyce Carol Oates, f.1938, er en prisbelønnet, amerikansk forfatter, der er meget kendt for sine skildringer af den amerikanske virkelighed.

Joyce Carol Oates, Lille Fugl fra Himlen, Forlaget Verve, Juni 2010, 576 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.