// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gustaf Skördeman: Geiger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman

Gustaf Skördeman: Geiger

Skrevet af den 26. juli 2020 – 07:30Ingen kommentarer

Så er der godt nyt til alle læseheste, der elsker tempofyldte spionthrillere, der driver af konspirationer. Gustaf Skördeman har skrevet en yderst velskrevet og topunderholdende debutroman med et velgennemtænkt plot, der er fuldstændig umuligt at gennemskue.

Mens en mormor vinker farvel til sine børnebørn, da de tager hjem fra en hyggelig ferie, ringer telefonen. Da hun svarer, siger stemmen i den anden ende blot et enkelt ord: Geiger. Uden at tøve eller ryste på hånden henter hun sit våben, skruer lyddæmperen på og skyder sin mand, den folkekære gamle svenske tv-legende Stellan Broman, i hovedet på klos hold. Derefter forsvinder hun.

Sara Nowak er politibetjent og arbejder i prostitutionsmiljøet, hvor hun jagter prostitutionskunder og forsøger at hjælpe de unge piger. Derudover er hun nærmest vokset op hjemme hos Stellan Broman og hans familie og kan derfor ikke lade være med at blande sig i efterforskningen. Mens hendes kolleger i drabsafdelingen hælder til, at mordet skyldes et fejlslagent røveri, finder Sara spor, der peger hende i retning af en gammel østtysk spionring og KGB. Jo mere hun graver, jo flere rystende beviser finder hun på, at Stellan Broman – og Saras egen fortid – gemte på en masse hemmeligheder. Hemmeligheder, som havde betydning for svensk politik gennem årtier. Og noget tyder på, at de sovende spioner nu er vågnet op til dåd – spørgsmålet er bare hvorfor?

Jeg er meget imponeret over denne debutroman fra Gustaf Skördemans hånd. Det er en bog, der kræver noget af sin læser med de mange historiske personer og begivenheder, spændende karakterer og mystiske spor, der skal holdes styr på. Konspirationerne står i kø, og man bliver som læser hvirvlet rundt i en malstrøm af ledetråde og vildspor.

Bogen er desuden velskrevet og interessant på mange flere planer end blot spiontemaet. Den handler nemlig ikke kun om spioner og konspirationer. Den handler i lige så høj grad om Saras indre kamp for at komme til bunds i og overens med sin barndom i skyggen af Bromans døtre og sin mors valg og om hendes kamp for de sårbare kvinder, der som ofre for trafficking tvinges til at sælge sex til alle, der kan betale. Sara er en særdeles interessant karakter, hvis udvikling jeg er spændt på at følge i de kommende bøger, for Geiger er heldigvis første del af en planlagt trilogi. Nu håber jeg bare, at vi ikke skal vente alt for længe på efterfølgeren.

Gustaf Skördeman, Geiger, Hr. Ferdinand, 426 sider, oversat af Agnete Dorph Stjernfelt, 1. juli 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.