// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lisa Aisato: Mine to oldemødre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog, Billedbog

Lisa Aisato: Mine to oldemødre

Skrevet af den 20. september 2020 – 06:04Ingen kommentarer

Lisa Aisatos eventyrlige og selvbiografiske billedbog “Mine to oldemødre” skaber et fint fundament for at diskutere svære emner som død, sorg, kærlighed, ophav og kulturelle forskelle med børn. De smukke tegninger gør, at børn, der ikke kan læse ordene, også kan nyde fortællingen.

Den norske illustrator og forfatter Lisa Aisato fortæller sin egen historie i denne udtryksfulde billedbog, der handler om, hvordan det er at have en oldemor i henholdsvis Norge og Gambia. Aisato er nemlig selv barn af en norsk mor og en gambiansk far, ligesom pigen i hendes fortælling.

Selvom der i sagens geografiske natur er stor nærhed at hente hos den norske oldemor, hvor man kan sidde på skødet og spise kager, så kan en oldemor fra et helt andet kontinent også noget. Hun kan sende konkylier, og man kan tale med hende i en skrattende telefon.

Begge oldemødre holder af havet – den norske har sejlet som ung, men sidder nu mest i sin blomstrede lænestol og ryger. Den lille pige har aldrig mødt sin gambianske mormor, men hun kan høre havet i den konkylie, som hun har fået af hende. Et fint poetisk sammenfald om at være ens på tværs af grænser – samtidig er kærligheden grænseløs, som bogens vidunderlige budskab lyder.

Men en dag dør pigens gambianske oldemor, og det kan være svært at forstå. For hvordan kan hun være død, når man næsten lige har talt i telefonen sammen? Samtidig får den norske oldemor sværere og sværere ved at huske teksterne på de norske sømandssange, hun før kunne, og hun kan ikke længere høre havet i konkylien. Skal hun også dø?

De tunge emner til trods, bliver fortællingen hverken for hård eller for sentimental. Derimod lægger den meget fint og delikat op til at tale med børnene om de svære emner. Teksten er koncis og klar og tegningerne er så eminent detaljerede, at de fortæller en historie i sig selv. Aisatos imponerende detaljeringsgrad giver som altid læseren lyst til at forsvinde ind i hendes univers, som både indbyder til eventyr og gode samtaler om vedkommende emner.

En meget, meget sød og samtidig vigtig fortælling, der emmer af varme og grænseløs kærlighed, som voksne også kan få glæde af, selvom den anbefales til de 4-7-årige.

Lisa Aisato: Mine to oldemødre, Torgaard, 36 sider, oversat til dansk af Hugin Eide. Udkom den 25. oktober 2019.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.