// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Melle: Med verden i ryggen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Thomas Melle: Med verden i ryggen

Skrevet af den 28. juli 2020 – 07:32Ingen kommentarer

Psykisk sygdom er noget af det sværeste at forstå for udenforstående. Denne her bog er en virkelig god indføring i livet som psykisk syg. I den perfekte balance mellem rationel og objektiv selvindsigt og rasende følelser og paranoia fortæller Thomas Melle om sin tilværelse som bipolar – eller maniodepressiv som han selv mener er en mere passende betegnelse.

Han fortæller indlevende og detaljeret om sin paranoia, og hvordan han føler sig truffet i alt. Og hvordan han paradoksalt nok både forsøger at flygte fra de tegn han ser overalt og lede efter dem samtidig.

Bogen giver os et indblik i både hans maniske og depressive perioder lige som han i mere stabile perioder kommer med objektive betragtninger om psykisk sygdom. Det er fascinerende at følge balancen mellem vanvid og klarsyn.

Sproget er en oplevelse i sig selv og man skal have tålmodighed med fortællingen, for ellers går man glip af meget. Man kan ikke læse denne her bog hurtigt. Hør bare denne her passage:

“De syge er – ligesom terroristerne – faldet udenfor samfundets orden og ned i fjendtlig afgrund af manglende forståelse. Og som det mest grufulde kan han eller hun ikke engang forstå sig selv. Hvordan skal andre så kunne? Man kan kun acceptere sit eget mysterium og prøve at leve med det. Intet er nemlig gennemskueligt for patienterne længere, hverken deres indre liv eller omverdenen. De medicinske forklaringer er modeller skabt af lægelig fornuft, der ved hjælp af meningsfulde sammenhænge vil bistå den syge med at forholde sig til chokket over at have mistet sig selv. Neuronerne har haft alt for meget fart på, derfor var uroen så ødelæggende. Men den slags surrogatforklaringer har omtrent lige så meget med den konkrete oplevelse af sygdommen at gøre som en teknisk beskrivelse af et bremsesystem har at gøre med et harmonikasammenstød. Man står med brugsanvisningen i hånden ved ulykkesstedet og leder i de skematiske tegningerne efter vragdelene, der ligger spredt for én. Men man kan ikke finde noget. Kendsgerningerne sprænger forklaringen. Ulykken er der ikke taget højde for i konstruktionen”.

Wauw.

Det er et vildt selvbiografisk værk. Modigt. Fuldstændig unikt. En stor oplevelse.

Thomas Melle, Med verden i ryggen, Jensen&Dalgaard, marts 2020, oversat af Jacob Jonia, 311 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.