// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emil Hee & Jakob Slebsager Nielsen (red.) Amulet Magasin 1
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Essays, Lyrik, Noveller, Prosalyrik

Emil Hee & Jakob Slebsager Nielsen (red.) Amulet Magasin 1

Skrevet af den 24. maj 2020 – 06:38Ingen kommentarer

“Slå igen: i stedet for en hul plan om en fantasiløs politisk aktion, besluttet og planlagt ved højeste instans, ser vi her et stykke levende liv af kød og blod, der med tusinde årer er forbundet til revolutionen og alt, hvad den indebærer. Slå igen.”

“Amulet Magasin 1”, er et nyt litterært magasin, der ifølge forlæggerne “introducerer litteraturens aktivistiske og verdensforandrende potentiale.” Store ord, meget ambitiøst. Og på alle måder pirrende. For præmissen om, at litteraturen lever, og har en stemme, der er stor nok til at forandre verden, er vidunderligt livsbekræftende, og skaber både håb og forventning om stor læsning.

Der er ingen tvivl om, at litteraturen til en vis grad kan skubbe til verden og vores holdninger ved at sætte problemer under debat. Sætte spot på det, der gemmer sig i mørket, hvor ingen tør kigge. Det viser magasinets 25 tekster, som er skrevet af markante danske forfattere som Asta Olivia Nordenhof, Dorrit Willumsen og Hanne Højgaard Viemose, udenlandske forfattere som Édouard Louis og Athena Farrokhzad og yngre forfattere og debutanter med al tydelighed. Alle tager de stilling til og taler fra et sted, hvor katastrofen allerede er indtruffet. Der gøres op med autoriter, som på den ene eller anden måde hegner mennesker inde – der være sig asylsystemet, de politiske strukturer, arbejdsmarkedet og sågar familien.

For eksempel i Hans Otto Jørgensens “Voodoo”, der kritiserer de moderne magthavere i et intenst indigneret raseriudbrud over alt fra hvidvask, sult, børneundertrykkelse og klimakrise. Og Pia Kærsgård, som kaldes racist. Der er fuld drøn på retorikken, og man er aldrig i tvivl om, at alle magasinets tekster tilhører den humanistiske venstrefløj.

Men det gør det ikke mindre interessant. For udsynet er bredt. Det er for eksempel spændende, at magasinet bringer et indlæg af den franske forfatter Édouard Louis, der er kendt for at sætte Frankrigs underklasse under lup. I 2014 brød han igennem med den brutale barndsomsfortælling “Færdig med Eddy Belleguele”, og i 2016 fulgte “Voldens historie”, et mørkt værk, der undersøger baggrunden for voldtægt og et mordforsøg. Amulet bringer hans indlæg om den franske politiske bevægelse “De gule veste”, som for første gang oversættes til dansk. Om overklasse, medier og Macron, der giver de fattige besked på at holde deres mund. Det føjer et klædeligt internationalt perspektiv til det moderne samfunds klassekamp, der løftes ud af andedammen og bliver almengyldig og endnu mere synlig i denne samling af vigtige stemmer.

Et kuriosum er Emil Elgs akademiske indlæg om “negeren” i dansk litteratur, med udgangspunkt i Inger Christensens forfatterskab. Det er blot et uddrag, af et igangværende arbejde, som jeg ser frem til at læse i sin helhed. Det samme gør sig gældende for meget spændende uddrag af et statscensureret russiske teaterstykke om en retssag mod en homoseksuel mand. De fleste af magasinets tekster er letlæselige, og magasinet er meget smukt og elegant. Poetisk og lyrisk. Store lækre skrifttyper, der understreger magasinformen samt en finurlig billedside, der får os til at trække på smilebåndet.

Den indbydende og delikate form skærper appetitten på denne mastodant af et magasin (440 sider), og baner fint vejen for de stærkt holdningsprægede budskaber, som på mange måder fuldender forlagets mission: “at kæmpe for en litteratur, der tør være vred, anfægtet, i affekt, og som tror på skønheden. Som nægter at gå magtens ærinde og ikke er interesseret i at gøre sig mindre en den er. En litteratur, som forandrer verden.”

Jeg frydes i mit hjerte over det mod, som Forlaget Amulet udviser ved at pille civilisationens overklassefernis af, og giver litteratur med stærke holdninger et tiltrængt talerør. For hvis nogen kan sætte begavede ord på de absurd mange udfordringer, verden har i dag, så er det udgivelser som Amulet Magasin, hvor alverdens vanvid sættes under lup.

Bidragsydere: Asta Olivia Nordenhof, Deniz Kiy, Najib Mazloum, Cecilie Lind, Jens Kæmpe, Dorrit Willumsen, Odai Al Zoubi, Emil Elg, Rasmus Daugbjerg, Athena Farrokhzad, Amalie Sehested Rom, Hans Otto Jørgensen, Axel Isager Sørensen, Maja Lee Langvad, Glenn Bech, Hanne Højgaard Viemose, Karoline Franka Foldager, Burcu Sahin, Ines al Abassi, Édouard Louis, Anna Rieder, Mikael Stenstrup, Caroline Albertine Minor, Sigurd Mathiesen, Valeriy Pecheykin.

Emil Hee og Jakob Slebsager Nielsen (red.): Amulet Magasin 1, Forlaget Amulet, 13. marts 2020, 440 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.