// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørn Lier Horst: Når havet stilner
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Jørn Lier Horst: Når havet stilner

Skrevet af den 5. juni 2020 – 06:54Ingen kommentarer

Modtryk har udnævnt 2020 til Jørn Lier Horst-år i Danmark, da hans William Wisting-series popularitet er støt stigende, og i den forbindelse udgav forlaget i starten af maj de første fire bøger i serien på dansk. I den tredje bog i serien står Wisting og hans team over for flere mystiske hændelser, som måske har en sammenhæng, men forbindelsen er svær for politiet at blive klog på.

Wisting bliver en tåget aften kaldt ud til apoteket i Stavern, hvor alarmen er gået. Her finder han en mand med et skudsår i maven. Han er imidlertid bevidstløs og har ingen identifikation på sig. Ikke længe efter bliver politiet kaldt ud til en brand i en hytte. Da Wisting kommer frem, har brandfolkene fundet et lig i ruinerne, og bag hytten finder de også patronhylstre.

Wisting har en fornemmelse af, at de to sager hænger sammen, men kan ikke rigtig få greb om sagen. Han tager derfor på fisketur med den pensionerede kriminaltekniker Finn Haber i håb om at kunne sparre lidt med ham. Her bliver de imidlertid gjort opmærksomme på en båd, der har ligget forladt ved en mole nogle dage. Da de kommer om bord, bliver Wisting og Haber hurtigt overbevist om, at der har fundet en forbrydelse sted på båden, men hvor er offeret? Mens Wisting undersøger, om den forsvundne båd har forbindelse til de to andre sager, har han samtidig en fornemmelse af, at nogen prøver at lægge røgslør ud og forhindre en grundig efterforskning.

Når havet stilner foregår i et roligt tempo, og det er svært at blive klog på de mange spor, der bliver ved med at dukke op. Man fornemmer en sammenhæng, men den er alligevel ikke rigtig til at få øje på. Jeg havde dog slet ikke set det plottwist komme, som Horst smider ind hen mod slutningen af bogen – det kom som lyn fra en klar himmel og rykkede pludselig tempoet gevaldigt i vejret mod en hæsblæsende afslutning.

Jeg synes bestemt, man kan mærke, at Horst i denne tredje bog har fået bedre greb om plot- og spændingsopbygning. Til gengæld fik jeg rykket lidt ved min forestilling om Wisting som et meget moralsk og ordentligt menneske, men det gjorde egentlig ikke noget. Alle mennesker har jo fejl, så det var fint at se en anden – og knap så pæn – side af Wisting.

Bøgerne i William Wisting-serien kan sagtens læses uafhængigt af hinanden og er perfekte som sommerlæsning på terrassen eller ved stranden.

Du kan læse vores andre anmeldelser af Jørn Lier Horsts bøger her.

Jørn Lier Horst, Når havet stilner, Modtryk, 345 sider, oversat af Rolf Stavnem, maj 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.