// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ben Macintyre: Spionen og forræderen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Ben Macintyre: Spionen og forræderen

Skrevet af den 13. juni 2020 – 07:04Ingen kommentarer

Velkommen inden for i en verden med bedrag, paranoia, livsfarlig spionage og stormagter, der vogter nidkært på hinanden. Ben Macintyre har researchet og skrevet en fantastisk bog om dobbeltagenten Oleg Gordijevskij, der sætter alt på spil efter at have mistet tiltroen til det kommunistiske system, som hans nærmeste familie har tjent med blind loyalitet.

Gordijevskij er nærmest født ind i KGB, som hans far og bror lever og ånder for. Men oplevelser i blandt andet Danmark er med til at åbne hans øjne for, at mennesker kan udfolde sig friere under andre styreformer end det sovjetiske. Han arbejder første gang på den sovjetiske ambassade i København i midten af tresserne, og her vækker hans begejstring for den vestlige kultur og livsform interesse i den danske efterretningstjeneste. Man lurer på, om Gordijevskij kan vendes. De første forsøg, der blandt andet har den intetanende badmintonstjerne Lene Køppen i en lille rolle, slår fejl. Men da han vender tilbage til sin anden danske udstationering, lykkes det den danske og engelske efterretningstjeneste at hverve ham som dobbeltagent.

Fra Danmark går turen til London, hvor han gør karriere på ambassaden, samtidig med at han udleverer følsomme oplysninger om spioner og KBG’s arbejde. Det er dybt fascinerende beskrevet, hvordan han lærer englænderne at forstå KGB og Sovjetunionen, og Macintyre mener, at han var stærkt medvirkende til at forhindre et atomart ragnarok. Under Andropov eskalerede de sovjetiske lederes frygt for, at USA var klar til angreb med atomvåben. Man holdt nøje øje med alle tegn på, at angrebet var forestående, så Sovjetunionen kunne nå at slå tilbage, eller måske slå først. Billedligt talt så sad man med fingeren på aftrækkeren i Moskva.

Gordijevskij arbejder såvel med at nedtone frygten blandt de sovjetiske ledere som at få Vesten til at dæmpe retorikken og omlægge en stor militærøvelse. Denne øvelse ville efter Macintyres vurdering have bragt verden tættere på en atomkrig end Cubakrisen gjorde i starten af tresserne.

Der er ingen tvivl om, at Gordijevskij sætter sit liv på spil, og da en pengegrisk amerikansk efterretningsagent i midten af firserne sælger ud af sine hemmeligheder, brænder jorden under vores helt. Gordijevskij bliver kaldt tilbage til Moskva, og på trods af tilbud om at hoppe af og leve et beskyttet liv med sin familie i England, tager han afsted. Fængsling, tortur og nakkeskud virker som det mest sandsynlige udfald af hans rejse, men det er håbet om at få endnu flere oplysninger, der driver ham. Og sammen med englænderne bliver der konstrueret en vild og dristig flugtplan, hvis han skal ud af landet. Planen bliver aktiveret og omfatter blandt andet en længere køretur gennem Finland. Undervejs må en hurtigt-tænkende kvindelig ambassadeansat både tage chips og en fuld ble i brug for at aflede opmærksomheden.

Det er en utrolig og velfortalt historie, som giver et helt unikt indblik i livet som spion og arbejdet i efterretningstjenesterne i Vest og Øst. Det hele synes at være med – menneskelige konsekvenser, magtspil, detaljerede beskrivelser af arbejdsgange, tvivl, frygt, grådighed og storpolitik. Og det bliver selvfølgelig ikke mindre fascinerende af, at noget af handlingen udspilles i vores lille Dannevang.

Ben Macintyre: ‘Spionen og forræderen’. 364 sider. Gyldendal, maj 2020. Oversat af Brian Dan Christensen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.