// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anna Kozlova: F20
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anna Kozlova: F20

Skrevet af den 24. april 2020 – 07:51Ingen kommentarer

F20 er en usædvanlig roman. På den ene side er det en hjerteskærende roman om sindssygdom, alkohol, utilpassede unge og et samfund, der er ude af stand til at kunne eller ville hjælpe. På den anden side er det en morsom roman med et overraskende indblik i et ungdomsliv i allerhøjeste gear – bare mere ekstremt, mere vanvittigt, men også på sin måde umådelig logisk og rørende.

Det er en af de romaner, man er nødt til at opleve for at forstå den. Titlen, F20, er nemlig koden for skizofreni i ICD-10, der er WHO’s anbefalede system til diagnosekoder.

Julija vokser op i en samspilsramt familie i Moskva med sin søster Anjutik. Forældrene er skilt, moren er stærkt alkoholiseret, og der er ingen til at skabe rammerne for en tryg hverdag for de to piger. Bedre bliver det ikke af, at først Anjutik og derefter Julija begynder at hallucinere. Først som en næsten logisk mulighed for en anderledes verden, og dernæst i en psykose for fuld udblæsning.

Deres ungdomsliv går fra at handle om skole og drenge, til at handle om at holde sig ude af det psykiatriske hospital, udveksle tips om medicin og læger – og så altså at blive mere eller mindre styret af vrangforestillinger samtidig med at deres personligheder og evne til at agere i samspil med andre langsomt, men sikkert undermineres.

Alt sammen fortælles af Julija selv, der fuldstændigt nøgternt beretter om hvordan stemmerne, sex, skole, sprutten og søsteren langsomt flår hende fra hinanden i takt med at sygdommen udvikler sig. Alt har sin egen indre nødvendighed for Julija, imens hun ridser tyske ord i sin fodsål med et barbersblad og forsøger at holde sammen på de skrøbelige rester af hendes selv.

Julija har et knivskarpt blik for det barokke i sin tilværelse, og det tilføjer historien både tragiske men også morsomme elementer- uden at F20 forfalder til en romantisering af en alvorlig sygdom.

Anna Kozlova: F20. 234 sider, Jensen & Dalgaard. Oversat af Trine Søndergaard, udkommer 24. april 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.