// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lisa Aisato: Livet – illustreret
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Kunst

Lisa Aisato: Livet – illustreret

Skrevet af den 2. april 2020 – 07:00Ingen kommentarer

“Jeg har længe haft en drøm om at udgive en bog med et udvalgt af mine bedste illustrationer. Nu sidder du med den i hånden.”

Den prisvindende kunstner og forfatter Lisa Aisato er en af Norges mest anerkendte illustratorer. Hun har blandt andet skabt illustrationer til norske Dagbladet Magasinet og illustreret værker af Astrid Lindgren. Desuden har hun selv skrevet flere børnebøger, hvoraf to af dem er oversat til dansk.

I bogen “Livet – illustreret” har Aisato samlet nogle af sine bedste illustrationer, og sammensat dem i seks kapitler, der hver især tematiserer livets forskellige faser: barndom, ungdom, voksenlivet, familielivet, det midaldrende liv og alderdommen.

Smukt, klogt, morsomt og vemodigt indfanger de poetiske illustrationer nogle af de mange situationer og følelser, som opstår på livets vej. Barndommen, den åbne og nysgerrige tid, hvor sommeren var grønnere og vinteren var hvidere. Hvor julen var magisk. Hvor man badede i sommerregnen og havde mælkebøttesaft på fingrene. Den følelsesombruste teenagetid, hvor vi holdt op med at lege, og måske blev i tvivl om retningen. Blev stormende forelsket. Men ofte følte at man ikke kunne teksten, til den sang, de voksne sang.

Afsnittet “Et voksenliv” griber særligt om hjertet med de stemningsfulde, særegne tegninger, der gribende og genkendeligt illustrerer følelser som frygt, tab, savn og kærlighed. Illustrationernes fine poetiske streg og de smukke farver indfanger mesterligt og med stor psykologisk indsigt vores følelser, og man genkender sig selv mange steder i bogen. Og ikke mindst føler man sig genkendt – og det er en meget stærk og sjælden følelse at sidde med.

I bogens sidste afsnit, “Et langt liv”, illustreres livets vinter med både hjertevarme, håb og vemod. Tegningen, der ledsages af teksten “du kommer til at miste” starter, der hvor ordene holder op. Alene på en meget lang og helt tom stolerække sidder den efterladte under en himmel fyldt med uvejr. Ved sin side har personen sin hund, der trofast sidder og stirrer på den samme stormfulde himmel. De synes at være de eneste tilbage i verden. Billedet emmer af savn og ensomhed, og det bliver siddende længe på nethinden, når bogen er lukket.

Finurligt illustrerer bogen livet i alle aldre, og derfor vil de fleste genkende sig selv i den undervejs. For hvem kender ikke til sorg, glæde, fryd, frygt, kaos og kærlighed?

Når det er sagt vil nogle måske finde bogen en kende banal, fordi illustrationerne primært tegner et billede af det i vesten normative kernefamilieliv og ditto relaterede følelser, og derfor overrasker den os måske ikke nok undervejs. Men hvis man køber præmissen om, at vi alle vokser op med vores forældre og får de chancer vi fortjener her i livet, så er bogen en gribende og tankevækkende illustration af livet, minder, ønsker, sorger og glæder.

Bogen er den oplagte gave til alle – uanset hvor man måtte befinde sig i livets cyklus. Læs den med dine teenagebørn, med dine veninder eller din kæreste. Den vil helt sikkert bringe både smil og tårer frem på de fleste ansigter. Desuden er bogen den oplagte coffee table book, fordi den er så blændende smuk, at man omgående får lyst til at rejse ind i dens magiske univers.

Lisa Aisatos værker kan også nydes på kunstnerens egen hjemmeside; www.aisato.no.

Lisa Aisato: Livet – illustreret, Straarup & Co., februar 2020, 190 sider, oversat af Per Straarup Søndergaard.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.