// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ib Michael: Sandheden om Lucy
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Ib Michael: Sandheden om Lucy

Skrevet af den 18. april 2020 – 15:21Ingen kommentarer

Forfatteren Ib Michael markerer sit 50-års jubilæum med udgivelsen af romanbraget “Sandheden om Lucy”. Så hvis du er til neglebidende spænding med en klang af reflektion, kan jeg på det varmeste anbefale dig at læse denne dramatiske kærligheds- og eventyrroman. Den begynder hæsblæsende med, at graffitimaleren Igor finder en forslået pige i en tom togvogn. Og så starter Igors jagt på at opklare hendes identitet. I et tempo, der er en galoprytter værdig bringer romanen dig fra Nørrebro over et kolonihavehus i Sydhavnskvarteret, til Roskildefestivalen og hele vejen til den brasilianske jungle. Undervejs præsenteres man for en række mere eller mindre originale eksistenser.

Ib Michael anvender alle de virkemidler, vi kender fra hans øvrige forfatterskab, og “Sandheden om Lucy” er fuldstændig indbegrebet af den helt særlige Michaelske stil. Bevidsthedsudvidende stoffer og lange fantasirejser udfolder sig fabulerende og eventyrligt flankeret af visdom, mystik, tro, håb og kærlighed. Bogens motto af Niels Bohr lyder sådan: “Alt det, vi kalder virkeligt, er lavet af ting, der ikke kan betragtes som virkelige.”

Det sætter hele romanens fantastiske handling og persongalleri i et helt nyt lys – fordi det belyser, hvad virkelighed er eller ikke er, ifølge Ib Michael. Det er i høj grad med til at gøre bogen læsværdig.

“Sandheden om Lucy” er i det hele taget et værdigt bud, Michael har begået i anledning af sit 50 års forfatterjubilæum. Nok er der genbrug fra tidligere værker, men hele handlingen og persongalleriet er nyt. Helt nyt er tematiseringen af islamisk radikalisering og terror. Det skildrer Michael meget fintfølende og nuanceret. Samtidig er der dog igen tvivl om kosmopolitten Ib Michaels kritik:

“Så skal vi ikke være terrorister? Fanme nej, Igor, vi skal bekæmpe det lort med alt hvad vi har i os. Det tætteste vi kommer på onsdkaben, det er os selv. Min forbandede familie, vores parallelsamfund og æresdrab og stening af kvinder der ikke snyder med lagnet. Og så skal vi heller ikke glemme jeres andel som er ved at smadre hele kloden. Der er terror på begge sider af lighedstegnet.”

Ib Michael anvender som altid mange genrer. Der er alt fra fantasy til videnskabelige undersøgelser. Det er også en rejseroman. Læs den og lad dig opsluge af Ib Michaels fantastiske og fabulerende univers. Der er meget at glæde sig til og over. Stort tillykke til Ib Michael!

Ib Michael f. 1945 debuterede som forfatter i 1970. Siden har han skrevet over 30 romaner, rejseskildringer, digte, hørespil m.m. Han har vundet flere priser for sine bøger. Mine egne favoritter tæller blandt andre “Vanillepigen”, “Kilroy Kilroy” og “Trubadurens lærling”.

Ib Michael: Sandheden om Lucy, Gyldendal, 15. april 2020, 440 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.