// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elif Batuman: De Besatte
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Essays

Elif Batuman: De Besatte

Skrevet af den 23. marts 2020 – 07:41Ingen kommentarer

Tolstoj. Dostojevskij. Pusjkin. Alle har hørt om de store russiske forfattere, men langt færre har læst dem. Det er en skam, og derfor hilser jeg alle bøger velkomne, der kan være med til at åbne den russiske litteratur så flere får mod på at læse med (de store russere har desværre lidt ufortjent fået et ry for at være svære at læse).

De besatte er en samling af essays, der forsøger at formidle glæden ved de store russere, og dét er en god idé. Forfatteren Elif Batuman er amerikaner med tyrkiske rødder, som har læst litteratur og russisk i USA. I De besatte blander hun analyser om de russiske værker og deres forfatteres liv med beretninger om hendes egne oplevelser, både hjemme i USA og på rejser i blandt andet Rusland og Italien.

Vi kommer både rundt om Anna Karenina og Tolstojs egen død, om Dostovjekskijs epilepsi og spillelidenskab, om hans værk Onde Ånder og om den for mig ukendte forfatter Babel, som Stalin fik henrettet, men som jeg da nu i hvert fald har fået lyst til at læse. Undervejs trækker Batuman på mange af de store forfattere i verdenslitteraturen, og blandet det med beretninger fra hendes egne oplevelser som studerende, herunder hendes besøg på Tolstojs landsted og i Usbekistan.

De besatte var dog en meget anderledes bog end jeg havde forventet efter at have læst bagsiden. De besatte handler mere om Elif Batuman og hendes oplevelser, end den handler om russisk litteratur, og det er ærgerligt. De bedste afsnit er nemlig dem, der handler om litteraturen og de russiske forfattere og ikke dem, der handler om forfatteren selv – personligt er jeg altså mere interesseret i Tolstoj og Dostojevskij end i Batuman.

Elif Baturman: De besatte. 320 sider, C&K Forlag. Oversat af Juliane Wammen, 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.