// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Yrsa Sigurðardóttir: Dukken
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Spænding

Yrsa Sigurðardóttir: Dukken

Skrevet af den 20. marts 2020 – 07:00Ingen kommentarer

Der er noget særligt over islandske krimier, som foregår i det lille isolerede samfund højt mod nord, og hvor den barske natur giver fortællingen en ganske særlig stemning. Dukken, der er det femte bind i serien om børnepsykologen Freyja og efterforskeren Huldar, er ingen undtagelse.

Pigen Rósa er på fisketur med sin mor, Dísa, på morens kollegas fiskekutter. Her får de en gammel, ulækker dukke i nettet. Disa vil smide dukken ud igen, men Rósa overtaler hende til at tage den med hjem. Næste morgen finder Rósa Dísa død på badeværelsesgulvet, og dukken er væk. Dísa er tilsyneladende faldet, og politiet kalder dødsfaldet en ulykke, men Rósa er sikker på, at dukken er skyld i morens død.

Fem år senere finder man flere knogler i havet samme sted, hvor dukken blev fundet. Politiet står på bar bund og kan ikke identificere offeret. Ingen er meldt savnet. Huldar efterforsker sagen, men bliver kort tid efter også sat på opklaringen af mordet på en hjemløs narkoman.

Freyja skal assistere politiet i en sag om påståede overgreb på et anbringelsessted for unge mennesker. Det går langsomt op for Huldar og Freyja, at de tre sager er forbundne, og der er én person, hvis navn dukker op igen og igen: Rósa.

Tempoet er ikke højt i Dukken, men det passer fint til fortællingen og plottet, at det hele blotlægges lidt efter lidt. Bogen er velskrevet og karaktererne veludviklede, og deres indbyrdes forhold på kryds og tværs bidrog positivt til historien. Hvis man går efter uhygge, stigende spændingskurve og grumme mord, er det ikke her, man finder det. I stedet er det selve mysteriet og forviklingerne mellem de mange sager, der er i fokus. Måden, Sigurðardóttir til sidst afslører morderen på, var helt anderledes, end hvad jeg tidligere har læst, og det var forfriskende. Dukken er helt bestemt anbefalelsesværdig som god krimiunderholdning til de kommende forårsdage på terrassen i solen, og den kan sagtens læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

Yrsa Sigurðardóttir, Dukken, Lindhardt & Ringhof, 422 sider, oversat af Nanna Kalkar, udkommer 20. marts 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.