// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martin Davidsen: Miraklet i Madrid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sport, Sportslitteratur

Martin Davidsen: Miraklet i Madrid

Skrevet af den 24. februar 2020 – 05:53Ingen kommentarer

Egentlig utroligt at der skulle gå 25 år inden den første bog om ”Miraklet i Madrid” kom. Hvis dansk klubfodbolds største bedrift havde haft FCK eller Brøndby i hovedrollen, så var der nok allerede skrevet stolpe op og stolpe ned om den tirsdag aften i december 1994, hvor miraklet indtraf og et dansk fodboldhold sendte mægtige Real Madrid ud af en europæisk turnering på Real Madrids hjemmebane Bernabéu. Noget et andet hold først formåede at gøre efter 24 år senere.

Men det var fynske OB, der blev Real Madrids banemænd og stod for det, der over en bred kam anerkendes som dansk klubfodbolds største bedrift. Og i anledningen af 25-året for miraklet er bogen her så.

Der er ikke tale om helt så stor en præstation som den fodboldkamp, som er omdrejningspunktet i fortællingen. Men der er faktisk tale om et ganske hæderligt værk, hvor vi ikke blot får fortællingen om de 92 minutter i Madrid. Men også fortællingen om OB i årene op til og ikke mindst efter det efterår 1994, hvor OB var på sin europæiske kampagne, der kulminerede med mirakelkampen i Madrid.

Martin Davidsen formår på fornem vis at lade efterårskampagnen være den røde tråd i fortællingen, og så lave diverse afstikkere for eksempelvis at komme rundt om Michael Laudrup, Lars Høgh, Kim Brink og andre af de centrale aktører. Rigtig mange af aktørerne medvirker i bogen og giver deres version af historien.

Bogen er ikke videre kritisk overfor OB’s præstationer. Det er også svært at være på en troværdig facon. For det var beundringsværdigt. At påstå andet ville være utroværdigt.

Man kunne dog godt ønske sig at Davidsen var gået hårdere til værks i sin beskrivelse af forløbet efter at Parma i marts 1995 sendte OB ud af UEFA-cuppen. Om hvordan træneren blev fyret og klubben overhovedet ikke formåede at udnytte pengene og rygvinden fra det europæiske eventyr til at bygge noget mere langsigtet. En dansk storklub på en længere bane.

Om hvordan det hele løb ud i sandet. Blandt andet fordi man ikke havde den fornødne tålmodighed med træner Kim Brink og ikke lod ham fortsætte det arbejde, som var hjørnestenen i den europæiske triumf. I stedet fyrede man ham, da klubben få måneder efter UEFA-cup eventyret var slut sluttede sidst i Superligaen – men ikke rykkede ned.

Men er det her ikke bare et ukritisk ”trip down memory lane” og et heltekvad for ”the true believers”? For OB-fans og med meget lille relevans for alle andre? Både ja og nej. Ja, det er et heltekvad, for det er en helteberetning om et slag. Alt andet ville være mærkeligt. Og ja, det er et trip down memory lane. Det vil en bog om noget, der skete for 25 år siden ofte være. Og ja, det er nok mest relevant og medlevende for OB-fans som undertegnede.

Men det er også en fortælling om hvordan hård træning og troen på at det kan lade sig gøre at udrette det umulige, gør det muligt at udrette det umulige. Og den fortælling er også spændende og relevant for jer, der ikke er ”striwede” i hjertet.

For det var og vil nok altid være et mirakel og dansk klubfodbolds største bedrift. Og det kan selv FCK-fans og fodboldignoranter have nytte af at læse om. For uanset hvad man ellers måtte mene om OB og fodboldspillet, så er det en god historie når David slår Goliat som det skete den 6. december 1994 på Estadio Santiago Bernabéu.

Martin Davidsen: Miraklet i Madrid – Historien om dansk klubfodbolds største bedrift. Forlaget Asborg 2019. 221 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.