David Trads: Amerika, hvor er du?
David Trads har sammensat en engageret og personlig historie om den nation, som han holder meget af og har boet i i flere perioder af sit liv. Men noget er gået galt. Det Amerika, han kender, er tilsyneladende blevet væk. Donald Trump er eksponenten for en udvikling, der har transformeret USA fra dengang, Trads boede i landet for første gang, i midten af firserne. Tidligere tiders mere harmoniske verden er brudt sammen, og amerikanerne er polariserede som aldrig før – hvis man lige ser bort fra borgerkrigen.
Igennem bogens 10 kapitler kommer vi på en rejse rundt i USA og omkring mange af de begivenheder, der har formet nationens folkesjæl. Det er lige fra Columbus opdagede det ukendte territorie til æraen med Reagan. Der er Vietnamkrig og uretfærdig behandling af minoriteter, der er litteratur og citater fra populære sange og politiske taler. Så Trads favner bredt for at få etableret en platform for bogens centrale ærinde, nemlig at besvare spørgsmålet om, hvor Amerika er? Underforstået selvfølgelig at mange af de gode ting ved USA er gået fløjten, og at en racistisk, kvindefjendsk, autoritær og korrumperet demagog med personlighedsforstyrrelser derfor har kunnet indtage Det Hvide Hus som leder af den frie verden.
Trads giver sit bud på, hvordan det har kunnet lade sig gøre, og fikserer sin forklaring på, at den hvide, engelsktalende og kristne del af befolkningen er kommet i mindretal. Det har i den grad forstyrret deres selvopfattelse og sat den tidligere dominerende klasse i en truet situation. Parallelt hermed er det økonomisk gået tilbage, så mange amerikanere er ikke længere sikre på, at den næste generation får det endnu bedre, end man selv har haft det. Det er ikke en dybdeborende analyse, Trads kommer med, men man får nogle udmærkede og letforståelige forklaringer på, hvad der gødede jorden for Trump.
Bogen er fyldt med en række skønne referencer som udstiller, hvor grelt det står til med Trump i forhold til tidligere præsidenters syn og gerninger. Hør blot, hvad Reagan sagde om indvandring i en af sine sidste taler: ’Takket være nye bølger af indvandrere er vi en evig ung nation, altid fuld af energi og nye ideer og altid forrest i bussen. Hvis vi nogensinde lukker døren for nye amerikanere, så vil vores lederskab af verden hurtigt blive tabt’. Et noget andet syn end den fremmedhadske retorik, der nu udspys fra Det Hvide Hus. Der er mange flere gode eksempler, så læs ’Amerika, hvor er du’ og få en underholdende beretning om det USA, som mange savner og, håber vil komme igen.
David Trads: Amerika, hvor er du, Momenta, 310 sider, februar 2020.