// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alex Michaelides: Den tavse patient
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding, Thriller

Alex Michaelides: Den tavse patient

Skrevet af den 7. februar 2020 – 06:00Ingen kommentarer

Der er en ny konge af plottwists i byen, og hans navn er Alex Michaelides. Den tavse patient er hans debut, og jeg er imponeret. Bogen er psykologisk thriller møder græsk tragedie, og det fungerer virkelig godt.

Den anerkendte kunstmaler Alicia Berenson er gift med den kendte modefotograf Gabriel, og hendes liv er perfekt. Lige indtil en sen aften da hun skyder Gabriel fem gange i hovedet og derefter nægter at tale. Hverken på mordaftenen eller under retssagen ytrer hun et eneste ord, og hendes tavshed gør hende berømt og berygtet.

Efter retssagen bliver hun indlagt på sikringsanstalten The Grove, hvor hun seks år senere stadig ikke har sagt et eneste ord. Hendes eneste kommunikation med omverden efter mordet er et billede, hun har malet af sig selv, med navnet Alkestis – en kvinde i græsk mytologi, som elskede sin mand så højt, at hun var villig til at gå i døden for ham.

Kriminalpsykolog Theo Faber er fascineret af Alicias historie og mysteriet om, hvorfor hun slog sin mand ihjel. Hvordan passer Alkestis ind i hendes forbrydelse? Theo har selv en masse med i bagagen fra en hård barndom og tror, at han kan nå ind til Alicia. Da der bliver en stilling ledig på The Grove, søger han den derfor, og da han bliver ansat, er hans eneste mål at få Alicia til at fortælle, hvad der skete den skæbnesvangre aften. Spørgsmålet er bare, om han overhovedet har lyst til at høre sandheden.

Den tavse patient er en fantastisk velskrevet thriller med et plottwist så stort, at jeg næsten faldt af stolen. Alex Michaelides er født på Cypern og har en græsk-cypriotisk far, og man mærker tydeligt hans kærlighed til de græske tragedier, der har inspireret ham til bogens plot. Bogen i sig selv er ikke uhyggelig, men man tvinges hele tiden til at tage stilling til, hvordan de forskellige karakterer passer ind i historien, og om man nu kan stole på deres udsagn eller ej. Den er dramatisk, velgennemtænkt og uhyggeligt godt konstrueret.

Jeg forstår godt, at bogen er solgt til udgivelse i mere end 40 lande, og at Brad Pitts produktionsselskab har købt filmrettighederne. Jeg venter spændt på mere fra Michaelides’ hånd – det kan kun blive godt!

Alex Michaelides, Den tavse patient, Politikens Forlag, 392 sider, oversat af Nanna Lund, februar 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.