// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peer Kaae & Per Kuskner: Midas-syndromet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding, Thriller, True Crime

Peer Kaae & Per Kuskner: Midas-syndromet

Skrevet af den 6. april 2020 – 06:15Ingen kommentarer

I 2018 blev finansverdenen ramt af en omfattende hvidvaskskandale, der fik omfattende konsekvenser. Midas-syndromet er en journalistisk roman og såkaldt true crime fiction, der er baseret på denne skandale.

Alt, hvad Kong Midas rørte ved, blev til guld. Den unge Mads Brodersen har samme følelse, da han bliver headhuntet fra sit job i Nationalbanken til en stor stilling i Danmarks største bank, Nordisk Bank. Lønnen er høj og frynsegoderne mange, og samtidig har han fundet kvinden, han vil giftes med. Alt tegner lyst og lykkeligt, indtil han bliver forflyttet til bankens estiske afdeling.

I starten tegner forfremmelsen til direktør i Estland til at være endnu et skridt op ad karrierestigen, hvor store yachter, helikopterture, ægte kaviar og dyr champagne er en del af jobbet. Men snart begynder Mads at tvivle på, om alt, hvad banken foretager sig, er lovligt. Russere dukker op med voldsomme mængder valuta i kontanter, men da Mads anmelder det til chefen, får han at vide, at alt er okay, og at han blot skal gøre, som russerne ønsker. Mads bliver tiltagende usikker på, hvad han er blevet blandet ind i, og da han opdager, at hans forgænger døde under mystiske omstændigheder, går det op for ham, at hans liv også kan være i fare.

Midas-syndromet er en spændende fortælling om grådighed, magt og penge, og jeg gad godt vide, hvor stor en del af fortællingen der er sand. Beskrivelsen af topfigurerne i dansk erhvervsliv og deres magtmisbrug er skræmmende – især hvis der bare er et gran af sandhed i det. Historien er også spændende og til tider dramatisk, dog kan jeg stille mig kritisk over for, hvor realistisk plottet i virkeligheden er. Jeg har svært ved at tro, at de stærke russiske kræfter ville handle som beskrevet i bogen, men sjovt og medrivende er det at følge Mads’ kamp med sin egen samvittighed, grådighed, naivitet og de øverste politiske og finansielle magthavere.

En ting, der dog lader meget tilbage at ønske, er korrekturlæsningen af bogen. Der er virkelig mange fejl i både grammatik og tegnsætning, og generelt mangler der bare en grundig korrektur, hvilket desværre gjorde læseoplevelsen markant dårligere, og det er synd, når bogen ellers var god.

Filmrettighederne blev desuden allerede inden bogens udgivelse solgt til et britisk filmselskab, så det bliver spændende at se historien udfolde sig på film.

Peer Kaae & Per Kuskner, Midas-syndromet, HarperCollins, 316 sider, marts 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.