// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mikael Lindholm & Lisbeth Zornig: Monsterland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Thriller

Mikael Lindholm & Lisbeth Zornig: Monsterland

Skrevet af den 16. marts 2020 – 05:38Ingen kommentarer

Der er ikke sparet på virkemidlerne i Lindholm og Zornigs nyeste bog i serien om politiassistenten Tessa Højmark og sikkerhedskonsulenten Adam Forsberg; voldtægt, it-kriminalitet, efterretningstjenester, giftgas og mord er blot nogle af ingredienserne i denne nye thriller, som bl.a. sætter fokus på mennesker, der lever på kanten af samfundet.

Den 16-årige Josefine kaster sig ud foran et tog, efter at hun til en såkaldt puttemiddag er blevet filmet, mens hun havde sex med fire ældre drenge, og filmen efterfølgende blev delt på Facebook. Josefine og hendes familie anmelder voldtægten, men drengenes rige forældre formår at få anklagerne droppet, hvilket medfører en bitter konflikt mellem forældrene.

Efterfølgende findes en af drengenes far, Borch, myrdet i vandet mellem Sverige og Finland, efter at han har været udsendt af Forsvarets Efterretningstjeneste til en NATO-øvelse omhandlende cyberangreb. Josefines far bliver derimod udsat for et giftgasangreb under et møde i København, hvor mange omkommer.

Tessa Højmark bliver sat på sagen, mens Adam Forsberg også bliver viklet ind i den, da han er kollega til Borch. Efterforskningen fører dem begge til Tallinn, hvor intet tilsyneladende er, som det ser ud til på overfladen. Tessa kan ikke tro, at det er et tilfælde, at begge fædre bliver udsat for attentater, men hvad er fællesnævneren, og hvad har det med FE, PET og NATO at gøre?

Der sker virkelig meget i denne bog. De to hovedhistorier, der udspiller sig parallelt, har mange udløbere, og der er et væld af karakterer at holde styr på. Jeg synes desværre, at plottet var for usandsynligt, og generelt var bogen for lang. De omfattende beskrivelser af alle mennesker, Tessa og Adam kommer i kontakt med – kropsbygning, tøj, hårfarve osv. – gjorde læsningen tung, og der var for mange krumspring, der gjorde historien ujævn. Det ville nok fungere i en amerikansk actionfilm, men ikke i bogen, der desværre ikke er videre velskrevet med alt for mange dårlige anglicismer.

Det er dog tankevækkende, hvor overvågede vi egentlig er af alverdens efterretningstjenester i nutidens informationssamfund, og emnet om deling af seksuelt indhold på sociale medier er også ganske aktuelt med den verserende Umbrella-sag. For mig farede handlingen blot i for mange retninger, hvilket overskyggede de relevante temaer. Men som let krimiunderholdning skal bogen nok kunne underholde i disse coronatider, hvor mange af os er tvunget til at tilbringe tiden hjemme.

Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig, Monsterland, HarperCollins, 459 sider, 16. marts 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.