// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rachel Cusk: Transit
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Rachel Cusk: Transit

Skrevet af den 18. januar 2020 – 06:07Ingen kommentarer

Transit er anden del af den mesterlige trilogi, der startede med værket Omrids, og som blev den britiske forfatter, Rachel Cusks store internationale gennembrud.

I Omrids mødte vi den fraskilte kvinde Faye. Vi hørte ikke meget om hende. Der tegnede sig blot et omrids af hende. Men mellem linjerne viste der sig et billede af en knust kvinde, der prøvede at klinke alle de fysiske og følelsesmæssige sår og skår efter hendes skilsmisse.

Rachel Cusk er selv fraskilt, og man kan kalde værket for en banebrydende form for autofiktion, fordi det hovedsageligt består af Fayes observationer, refleksioner og samtaler med andre mennesker. Spejlet i fortællingerne er det, der giver karakteristikken af, fortællingen om Faye (eller Rachel). En fremragende bog, og jeg har glædet mig meget til at læse Tranist.

I Transit er Faye tilbage i England, og flytter til London med sine to sønner for at starte på en frisk. Opbruddet har – naturligvis – konsekvenser, og fører mange ændringer med sig; både moralsk, personligt, praktisk og kunstnerisk.

Troen på livet synes langt væk, så for at få fokus og tankerne samlet langt fra den sønderknuste hverdag, beslutter Faye sig for at sætte sit hus forfaldne i stand.

Som i Omrids folder Transit sig ud omkring Fayes samtaler med de mennesker, hun møder og de mange refleksioner hun har. Det være sig historier om familieliv, livsvalg, skæbne, sorg og menneskets værd og egenværdi.

Der er næsten tale om en form for filosofisk og eksistentialistisk bekendelseslitteratur, fordi alle historier, der genfortælles af Faye virker meget reflekterede. Samtidig fremstår de rørende og meget, meget menneskelige, som var de fragmenter fra vores egen hverdag.

Det er et meget spændende og anderledes fortællegreb, og smukt danner romanen en melankolsk mosaik, en kakofoni af de følelser og det kaos, som en skilsmisse medfører. Husets forfald og Fayes behov for at sætte det i stand, er fin metafor for, hvor svært det kan være at få greb om de nære ting, når hjertet brister.

Romanens eksistentialistiske problematikker og spørgsmål maner til reflektion, og udforsker spørgsmålet om, hvorvidt man er sin egen lykkes smed. Det er ganske enkelt fremragende.

Rachel Cusk: Transit, Rosinante, november 2019, 288 sider, oversat fra engelsk til dansk af Annelise Schønnemann, omslag af Christine Clemmensen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.