// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tænkepauser
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Videnskab

Tænkepauser

Skrevet af den 6. januar 2020 – 07:59Ingen kommentarer

60 sider. Et emne. En af Danmarks bedste forskere. Det er det simple men virkningsfulde koncept for hvert bind i Aarhus Universitetsforlags serie Tænkepauser. De kalder det viden til hverdagen, og det er meget præcist. Bøgerne er nemlig skrevet i et letforståeligt sprog, og i sit korte format er de velegnede for alle – også dem, der ikke orker at nørde sig igennem 600 siders faglitteratur for at lære nyt.

Emnerne i serien er mangfoldige og spænder vidt: Frihed. Tro. Sex. Smerte eller Kød. Kun fantasien og Aarhus Universitets forskere sætter grænsen. Hvert bind er nemlig skrevet af en forsker, og det sikrer et fagligt højt niveau på trods af det korte format.

Bogblogger.dk har læst seks bind Tænkepauser plus et oversigtsbind, og de giver tilsammen et godt overblik over de mange forskellige emner – og de mange forskellige tilgange til opgaven, som forfatterne har haft. Vi har læst Søvn, Tal, Sundhed, Krig, Tortur og Alder, samt kigget i oversigts bindet Tag en pause, der giver en kort introduktion til hver af de hidtil udkomne 75 bind.

Alle seks er læsværdige og interessante, lette at gå til og alligevel fuld af viden og holdninger. Der er dog stor forskel på, hvor holdningsbaserede de enkelte bind er. Alder, Søvn, Tal og Sundhed er f.eks. meget faktaformidlende, mens de to bind om Tortur og Krig er mere politiske, og hvor forfatterne lader deres egen holdning skinne mere igennem. Begge dele er fint med mig, det er absolut også relevant med Tænkepauser, der klæder læseren på med mere end bare viden – og det sundt at tage læseren så alvorligt, at man også tør udfordre dem på deres holdninger.

En Tænkepause kan af de fleste læses på en time, og man kan derfor sige, at Tænkepauser er læsehestenes svar på Netflix-bingewatching. Nogle bind læser man, fordi man har fået dem anbefalet. Nogle læser man, fordi emnet interesserer en på forhånd. Og så er der dem, man bare falder tilfældigt over, og som alligevel får én til at blive hængende, fordi nysgerrighed jo egentlig er en dyd (om end sært nok endnu ikke en Tænkepause).

Tænkepauser, serie. 60 sider pr bind, Aarhus Universitetsforlag. Listeprisen er 50 kr. stykket.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.