// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Uwe Timm: Opfindelsen af currywursten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Uwe Timm: Opfindelsen af currywursten

Skrevet af den 1. januar 2020 – 06:46Ingen kommentarer

Currywursten er en tysk specialitet, opfundet i tiden efter anden verdenskrig, kendt og elsket af såvel tyskere som turister. I Tyskland bliver der hvert år indtaget 800 millioner currywurste, svarende til at hver eneste tysker spiser 10 om året. Currywursten er en del af tysk identitet, og derfor har den selvfølgelig også bevæget sig ind i skønlitteraturen.

I Opfindelsen af currywursten tager Uwe Timm os tilbage til sin barndom i Hamborg. Her stod Frau Brücker hver dag i sin bod og solgte sin selvopfundne currywurst, der hurtigt bredte sig over det meste af Tyskland. Som voksen opsøger Timm hende på plejehjemmet, og får hende til at fortælle, hvordan opfindelsen gik til. Det bliver til en fortælling der handlinger meget lidt om pølse, og meget mere om at forsøge at finde mening med galskaben i ruinerne af det tredje rige.

I de sidste dage inden englænderne går over Elben gemmer Frau Brücker nemlig en ung desertør i sin lejlighed. Han har meget lidt lyst til at skulle agere kanonføde i krigens åbenlyst sidste dage, og hun savner selskab, mens hendes utro smuglermand tilbringer krigen et eller andet sted i Tyskland. Men det kan være svært at være ærlige over for hinanden, når grænser flyttes og underboerne er agenter for Gestapo…

Hvordan currywursten kommer ind i billedet må man læse sig til, og det bør man helt bestemt gøre.
Ifølge Wikipedia er currywursten opfundet i Berlin i 1949, men litteratur behøver ikke være et sandhedsvidne, og Uwe Timms fine roman er menneskevarmt billede af Hamburg i tiden omkring 2. verdenskrigs afslutning. Om Frau Brücker er andet end en romanfigur er underordnet, for hun er en tapper og handlekraftig kvinde, der kæmper for at holde sammen på sig selv og menneskene omkring hende, mens verden står i brand, og den slags kan vi ikke få for mange af – hverken fiktive eller faktuelle.

Jeg skal selv til Hamborg til april, og uanset om currywursten blev opfundet der eller i Berlin, skal jeg efter at have læst denne bog helt sikkert smage en currywurst!

Uwe Timm: Opfindelsen af currywursten. 226 sider, Bechs forlag. Oversat af Jacob Jonia, 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.