// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Bjerre-Poulsen: USA, kampen om magten fra Washington til Trump
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat

Niels Bjerre-Poulsen: USA, kampen om magten fra Washington til Trump

Skrevet af den 3. januar 2020 – 07:19Ingen kommentarer

Niels Bjerre-Poulsen underviser i amerikansk historie og samfundsforhold, og han er en hyppig anvendt ekspert i adskillige medier. I nærværende bog udnævner han sammen med Ræsons Forlag Donald Trumps sejr ved præsidentvalget i 2016 som det største chok i USA’s politiske historie.

Dermed rykker forfatter og forlag valget af Trump op i samme niveau som andre store chok; borgerkrigen fra 1861-1865, mordene på to gange Kennedy og Martin Luther King i 1960’erne, nederlaget i Vietnamkrigen samt Watergateskandalen i 1970’erne for at pege på et par stykker. Og der er da heller ingen tvivl om, at det overraskende valg sendte rystelser gennem det politiske system og det liberale USA. Tænk blot på, at det var færre end 80.000 vælgere, der sendte Trump i Det Hvide Hus. Trump blev valgt på trods af manglende politiske erfaring, på trods af nedladende og sexistiske udtalelser om kvinder og på trods af grotesk urealistiske valgløfter, som eksempelvis, at han ville sørge for, at den mexicanske regering betaler for en flere tusinde kilometer lang grænsemur. Og politisk erfaring havde han ingen af.

Chokket har nok ikke fortaget sig, her hvor man kan se tilbage på nogle af de ting, som Trump er lykkedes med. Han har gennemført skattelettelser, der primært gør de rigeste endnu rigere. Han har udnævnt flere end 100 konservative dommere, så han sætter et aftryk på USA langt ud over den tid, hvor han er præsident. Han er lykkedes med at trække USA ud af Iran-aftalen og den verdensomspændende klimaaftale. Som om det ikke var nok, så klarer han gang på gang frisag i en række af de skandaler, som har omgærdet hans præsidentskab siden første dag.

Trumps forsøg på at presse Ukraine til at hjælpe ham med at sværte en politisk modstander til, må siges at være den største af skandalerne. Den har udløst en rigsretssag, som med overvejende sandsynlighed ikke får konsekvenser, idet det republikansk dominerede Senat forventes at frikende ham. Bjerre-Poulsens bog slutter netop ved rigsretssagen. Forfatteren ser denne som kulminationen i kampen om magten. Trump skyr ingen midler, forstår man, i denne kamp. Han er en patologisk løgner, hævngerrig og smålig, har ingen respekt for forfatningen, har autoritære træk, er impulsiv, stoler meget mere på egen intuition end eksperters analyser og blander egne økonomiske interesser ind i sin embedsførelse, for nu blot at nævne nogle eksempler.

Hele hans tankegang og politiske filosofi er radikalt anderledes end det fundament, som mange amerikaneres selvforståelse hviler på. Det belyses pædagogisk i bogens første kapitler, som hurtigt skildrer nationens fødsel, forfatningen og politiske skillelinjer op gennem historien. Forfatteren fremhæver USA’s rejse frem mod supermagtstatus og den frie verdens ubestridte leder. Denne liberale verdensorden, som USA har set sig selv som fødselshjælper for og beskytter af, står til at forandre sig radikalt med Trump. Det er, som vi ved, America First, uanset om det betyder, at andre stormagter vinder indflydelse rundt om i verden.

Med alt dette in mente, hvordan pokker kunne det så lade sig gøre for Trump at blive præsident? Det behandler Bjerre-Poulsen ikke i detaljer, men han referer andres vurderinger, blandt andet om en udbredt politikerlede, en personkult omkring Trump, Ruslands indblanding i valget, samt Demokraternes historisk upopulære modkandidat. Med ‘USA, kampen om magten fra Washington til Trump’ har vi et fint overblik over, hvad der sker i det politiske USA lige nu, og bogen er en stærk appetitvækker til at søge videre viden om såvel nutidens USA, som de mange begivenheder og mennesker, der har præget nationen op gennem historien.

Niels Bjerre-Poulsen: USA. Kampen om magten fra Washington til Trump. Ræsons Perspektiver

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.