// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Marie-Louise Høstbo: Hemmelige steder. Arkitektens guide til særlige bygningsværker i og omkring København
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Arkitektur

Marie-Louise Høstbo: Hemmelige steder. Arkitektens guide til særlige bygningsværker i og omkring København

Skrevet af den 9. februar 2020 – 06:33Ingen kommentarer

Jeg holder uendeligt meget af København og dens smukke og forskelligartede arkitektur. Fra Middelalderbyen til de moderne arkitektoniske perler i byens periferi. Derfor er det en sand fryd at få et værk som Marie-Louise Høstbys “Hemmelige steder” mellem hænderne. I fotografi og tekst tegner hun nogle fuldstændig fremragende portrætter af byens 50 mest bemærkelsesværdige bygningsværker. Flere af dem kender du højst sandsynligt.

Bogen viser mange af de bygninger, som jeg selv er dybt fascineret af. Bygningsværker som jeg troede, at jeg kendte godt. Men med Louise Høstbys bog, får jeg udvidet min horisont, og pludselig kan jeg se helt nye vinkler på mange af de bygninger, der står omkring os i byrummet.

Virtuost og med den dygtige arkitekts trænede øje udpeger Høstby de unikke detaljer, der gør netop omtalte bygning til noget særligt. Det være sig i dens komposition, rytme, taktilitet og/eller materiale. Den fremragende billedside formår at understrege Høstbys budskaber, så det er en sand fornøjelse.

For eksempel var jeg ikke klar over, at “Den hvide Kødby”, som i daglig tale kaldes Kødbyen er skabt af stadsarkitekten Poul Holsøe i årene 1931-1934. Den er et af de tidligste og større eksempler på funktionalisme i Danmark. Komplekset er opført i in situ-støbt jernbeton og efterfølgende hvidmalet. En stor kontrast til de ældre dele af Kødbyen; Den brune kødby og Den grå kødby.

Spændende er også Pavillonen i Enghaveparken. Også den stod Poul Holsøe bag, men rent faktisk var det Arne Jacobsen, der udførte tegningerne, fordi han på det tidspunkt var ansat hos stadsarkitekten. Det var Jacobsens første bygning i København. Siden blev det til store bygningsværker som SAS-hotellet og Nationalbanken.

Bogen bugner af oversete perler såsom det knivskarpe og raffineret moderne Taarnby Rådhus, der er skabt af arkitekterne Halldor Gunnløgsson og Jørn Nielsen. Dertil kommer arkitekten P.V Klints gennembrudsværk, N.H. Rasmussens Gymnastikhus, der ligger på hjørnet af Vodroffsvej og Sankt Markus Allé. Klint er allerbedst kendt for mesterværket Grundtvigskirken.

Bogen er intet mindre end genial. Alle de udvalgte bygninger sættes ind i en (arkitektur)historisk sammenhæng. Samtidig får vi en fornemmelse af den unikke danske arkitekturtradition, som vores hovedstad er bygget op omkring. Der er ingen tvivl om, hvad min weekend skal gå med – jeg skal ud og nyde alle de særlige steder, som vi kan finde i og omkring vores skønne hovedstad.

Marie-Louise Høstby: Hemmelige steder. Arkitektens guide til særlige bygningsværker i og omkring København. Strandberg Publishing, november 2019, 144 sider.