// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mette Harbo Lehmann red.: Jeg er hav – Holger Drachmann med pen og pensel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Kunst

Mette Harbo Lehmann red.: Jeg er hav – Holger Drachmann med pen og pensel

Skrevet af den 21. december 2019 – 05:54Ingen kommentarer

Hvis man er interesseret i kunst, kan det være en gave at kigge nærmere på de mange fantastiske udstillingskataloger, der udgives af de danske museer. De kaster ofte nyt lys over kunstnere og deres værker. Det nye pragtkatalog fra Skagens Museum, der er udgivet i forbindelse med særudstillingen “Jeg er hav – Holger Drachmann med pen og papir” er ingen undtagelse.

For det første er begrebet “udstillingskatalog” måske lidt misvisende – udgivelsen er nemlig en meget smuk, indbundet bog, der undersøger havet som motiv i Drachmanns malerier.

De fleste kender nok primært Holger Drachmann for vores smukke og stemningsfulde midsommervise, “Vi elsker vort land”, og som forfatter og digter. Nogle kender ham for hans virke som Skagensmaler. Men uanset hvilken udtryksform han benyttede, var havet altid det dominerende motiv i maleren og digterens værker.

I bogen placeres Drachmann helt naturligt som en af Skagensmalerne. Endda en af de meget gode. Som titlen angiver skildrer de fleste af Drachmanns billeder havet, og det er ikke så underligt, da Drachmann var uddannet marinemaler.

Bogen “Jeg er hav – Holger Drachmann med pen og pensel” går helt tæt på havet som motiv i Drachmanns malerier. Et virkelig interessant studie, der sættes i perspektiv til hans digtning, og det livseksperiment, han som kompromisløs boheme kastede sig ud i.

Bogen er usædvanlig smuk. Både i dens opbygning, opstilling og hele dens layout. Farvevalget til tekst og grafik er meget velvalgt; det er nemlig alle havets smukke blå nuancer, der toner over i grålige og grågrønne farver – ligesom havet. Samtidig hører vi også kunstnerens mening om farvepaletten – et godt eksempel er, at i forbindelse med layoutets grå sider citeres Drachmanns omtale af grå:

“Med den graa Stemning kommer alle de fine Farvetoner til deres Ret.”

Kataloget udmærker sig endvidere ved en meget, meget smuk gengivelse af Drachmanns malerier og billeder. De giver undertegnede lyst til fluks at drage afsted for at se udstillingen, som vises på Skagen Museum fra den 28. september 2019 til 24. maj 2020.

Bogen dokumenterer, at Drachmann var en fremragende maler, og at han hans billeder måske holder længere end hans forfatterskab. Med undtagelse af få digte læses Drachmanns forfatterskab næsten ikke i dag. Derfor vækker det en vis undren, at hans kunst ikke var i særlig høj kurs i hans samtid. Drachmanns farver virker utrolig friske og spændende, og formår på smukkeste vis at indfange essencen af havet – det brusende, det blide, det blå, det grå, det grønne. Og så vidt det kan ses på billedgengivelserne, har Drachmann en meget sikker penselføring.

Bogen er bygget op omkring fire store artikler, der er skrevet af fire forskellige forfattere, meget fint redigeret af Mette Harboe Lehmann. Bogen er meget informativ, og indeholder en række fakta om de enkelt malerier, der bygger på kvalificeret forskning.

Endvidere giver bogen en indføring i Drachmanns liv og især rejser. Det gøres på en relevant måde, fordi billedsiden viser den inspiration, Drachmann hentede til sine malerier på sine rejser. Interessant er også, at bogens afsluttende kapitler består af artikler, som Drachmann selv har skrevet om marinemaleri. Det er første gang disse artikler publiceres efter deres første offentliggørelse. Det er simpelthen det rene Drachmann guf.

Selvom man ikke har mulighed for at se udstillingen på Skagen, er den meget smukke bog både meget se- og læseværdig. Den er et must read for alle kunstelskere.

Mette Harbo Lehmann red.: Jeg er hav – Holger Drachmann med pen og pensel, Skagens Museum, september 2019, 168 sider, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.