// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Suzanne Brøgger: Om kvinder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Suzanne Brøgger: Om kvinder

Skrevet af den 4. december 2019 – 07:00Ingen kommentarer

Det er ret sigende, at denne nye Gyldendal Kolibri-bog med Suzanne Brøggers tekster er kaldt Om kvinder og har et billede af en vulva på forsiden. For hvis der er noget, Brøgger ivrigt har skildret, så er det kvinder og seksualitet.

Bogen lægger ud med tekster fra Brøggers debutroman fra 1973, Fri os fra kærligheden, som er en virkelig skarp analyse af kvindeundertrykkelse med gennemarbejdede betragtninger, der trods de mange år på bagen stadig er vedkommende. Efter udmeldinger om køn og kamp bevæger Brøgger sig ind på et noget andet emne som ’vaginal spray’ i hendes bog Brøg fra 1980, og sidst men ikke mindst kommer vi med en tur på bordel i tekster fra bogen Kærlighedens veje og vildveje.

’Så måtte jeg ud og kneppe marokkanske kamelchauffører og tyrkiske tallerkenvaskere på et bordel i Paris. Det var nu ikke specielt fremmedarbejdere, jeg var ude efter. Jeg var ikke ude efter noget i den forstand. Jeg var på flugt fra Juliette. Victor Hugo’s elskerinde Juliette Drouet, som var blevet låst inde på et lille værelse for bedre at kunne koncentrere sig om at tænke på ham og intet andet, mens han elskede Léonie og Adéle og mange andre. Juliette, billedet på den elskende kvinde!’

Gyldendals miniserie Kolibri er den perfekte gave i alle henseender. For selvom bøgerne i serien er mindre end de fleste bøger, er de skrevet af store forfattere med noget på hjerte. Har du aldrig før læst Suzanne Brøgger, er dette en god lille smagsprøve. Hendes oprør mod småborgerlige konventioner, hendes ligefremme tone sammen med hendes evige længsel efter kærlighed talte til mig, og jeg fik med det samme lyst til at læse mere.

Hver bog i Gyldendals Kolibri-serie er en lille, komplet læseoplevelse med udvalgte fortællinger, uddrag og essays, og så koster den kun 49,95 kr. (vejl.).

Suzanne Brøgger: Om kvinder, Gyldendal, 64 sider, november 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.