// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Keld Helmer-Petersen m.fl: Keld Helmer-Petersen – Photographs 1941-2013
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Fotodokumentar, Kunst

Keld Helmer-Petersen m.fl: Keld Helmer-Petersen – Photographs 1941-2013

Skrevet af den 7. december 2019 – 05:40Ingen kommentarer

“Den bedste fotograf, du aldrig har hørt om”, skrev det britiske magasin Creative Review i 2007 om den danske fotograf Keld Helmer-Petersen (1920-2013). Jeg kunne ikke sagt det bedre. Desværre. For udenfor helt snævre fotografi- og kunstkredse er Keld Helmer-Petersen af forunderlige årsager fuldstændig ukendt.

Det gør forlaget Strandberg Publishing heldigvis noget ved med udgivelsen af dette monumentale mesterværk af en bog. Strandberg Publishing har speciale i at trykke og udgive de smukkeste bøger om kunst, design, arkitektur og kultur, der altid er i international klasse, og det er altid med stor glæde og nydelse, man åbner en bog fra dette ikoniske forlag.

Nu står de bag udgivelsen af denne fantastiske bog, som være obligatorisk i ethvert hjem. Værket giver et retrospektivt blik på fotografen Keld Helmer-Petersens imponerende karriere, der strakte sig over syv årtier.

Jeg er særlig begejstret for bogens opdeling af Helmer-Petersens værker. Den er nemlig delt op efter hans mange fotografiske projekter. Det være sig afsnittet “Vintergrafik”, hvor man oplever sneen smelte i grafiske og taktile mønstre, og hans poetiske naturbilleder, hvor små græsstrå bliver eventyrlige og næsten levende. Helmer-Petersen fotogrtaferde den moderne verdens arkitektur, industri og strukturer – fra de helt store højhuse til små bitte deltaljer.

Bogen giver ikke bare stor inspiration til fotografer på alle niveauer – alle mennesker kan have stor glæde af at dykke ned i de sublime billeder, der sætter livet, verden og de mange strukturer under lup. Den imponerende taktilitet, som billederne rummer inddrager beskueren, som får lyst til at røre ved de fotograferede objekter. For eksempel får jeg akut lyst til at opsøge tung industri, når jeg ser hans billeder af ventiler, rør, kraner og kroge, som pludselig fremstår dragende, skulpturelle og smukke.

Helmer-Petersen tilfører billederne en særlig sanselighed og en sjæl, der gør at beskueren aldrig bliver færdig med dem – de bliver hængene bagerst i bevidstheden, hvor de vokser. Han havde et helt særligt blik for den skønhed, der ligger i verden lige foran os, men som vi sjældent selv opdager.

Helmer-Petersen var den første dansker, der for alvor arbejdede med kameraet som kunstnerisk redskab, og han omsatte sine iagttagelser af den moderne verden til iøjnefaldende og nytænkende billeder. Da han som 28-årig udgav den banebrydende 122 Farvefotografier (1948), vakte den opsigt verden over – blandt andet blev der bragt et uddrag af den i det amerikanske LIFE Magazine.

Nærværende værk er en genudgivelse af bogen “Keld Helmer-Petersen – Photographs 1941-1995.” I denne opdaterede version af bogen er der blevet tilføjet ny introduktion skrevet af professor og institutleder ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Mette Sandbye. Derudover indeholder den et essay skrevet af tidligere leder af Museet for Fotokunst i Odense, Finn Thrane. Men styrken ved denne bog, er at de fremragende billeder taler for sig selv i et sjældent stærkt visuelt udtryk.

Hvert kapitel introduceres kort af Keld Helmer-Petersen selv, og sidst i bogen bringes der et interview med ham af den verdenskendte engelske fotograf Martin Parr.

Denne fremragende bog er en oplagt julegave til alle, der har bare den mindste interesse for fotografi, og den skønhed i verden, de kan fremmane. Og alle der sætter pris på fotokunst i verdensklasse. Læs den og nyd den!

Keld Helmer-Petersen m.fl.: Keld Helmer-Petersen – Photographs 1941-2013, Strandberg Publishing, November 2019, 304 sider, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.