// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Dybdahl: Axel Salto – På papir
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Kunst

Lars Dybdahl: Axel Salto – På papir

Skrevet af den 1. december 2019 – 06:30Ingen kommentarer

Hvis man holder af billedkunstneren og kunsthåndværkeren Axel Salto, bør man omgående rekvirere den usandsynligt smukke bog, “Axel Salto – på papir”. Bogen er den første nogensinde om Saltos imponerende arbejder på papir. Og den er så gennemarbejdet, at den efterlader os med fornemmelsen af at sidde med den berømte kunstners værker mellem hænderne. Det er stort, sanseligt og fuldstændig fantastisk.

Axel Salto (1889-1961) var toneangivende i det modernistiske gennembrud i dansk kunst i 1910’erne. Han er mest kendt for sine unikke evner som keramiker, og lige nu oplever hans værker en velfortjent revival med store udstillinger rundt omkring i landet – for eksempel den retrospektive “stentøjsmesteren”, som man lige nu kan se på Øregaard Museum i Hellerup. Jeg er selv helt vild med Saltos fabulerende og organiske formsprog – især den såkaldt knoppede stil, der der er inspireret af kastanjer og eucalyptusfrugter.

Men ud over keramik omfattede Saltos arbejde også maleri, grafisk design, illustrationer til bøger, smykker og tekstiler.

Som nærværende bogs titel indikerer sætter den fokus på en mindre kendt side af Salto – nemlig hans imponerende papirarbejder. Allerede på første side mødes vi af et meget smukt træsnit, og herefter åbenbarer det ene mesterlige litografi efter det andet sig. Der gengives også bogdesign, de karakterisktiske grafiske mønstre og skitser til keramiske værker og dekorationsopgaver.

Kun meget få af disse værker har tidligere været vist, og er derfor ukendte i offentligheden. Så det er fuldstændig ligesom juleaften at læse Lars Dybdahls fremragende værk, der åbenbarer den ene delikatesse efter den anden.

Sublimt sættes alle værkerne ind i en biografisk kontekst – så læseren lærer om både Salto, hans arbejder og dets kulturhistoriske sammenhæng. Vi hører blandt andet om hans møde med Picasso, som inspirerede den danske multikunstner til at stifte det danske kunstskrift “Klingen”. Selvom det kun udkom i to år, fik det stor betydning som forum for modernismens kunst og tidens nye idéer, men artikler af blandt andre Otto Gelsted og Poul Henningsen.

Jeg er fuldstændig blæst bagover af denne mesterlige publikation, som står som et monument over den unikke kunstner Salto var – og er.

Værket er skrevet af designhistorikeren Lars Dybdal, som har skrevet en lang række bøger om design og kunst.

Læs den, nyd den, og lad dig imponere over de boglige mesterværker, der stadig udgives i Danmark.

Lars Dybdahl: Axel Salto – på papir, Strandberg Publishing, november 2019, 336 sider, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.