// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » At drømme så stort at det dårligt kan være i min lomme
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte, Erindringer

At drømme så stort at det dårligt kan være i min lomme

Skrevet af den 5. december 2019 – 06:30Én kommentar

“Jeg kan huske min mors morgenvækning med havregrød og varm citronte.”

Så smukt indledes denne anderledes, inspirerende, barske, rørende, billedskabende og meget fine bog!

Videre og mere foruroligende lyder det “Jeg kan huske den bedøvende lugt af benzin.”

Og trist og smertefuldt lyder det “Jeg kan huske at jeg mødte min mor i dec. 1983 på Jernbane Allé i Vanløse, hvor hun bare gik lige forbi.”

Igennem fire år har hjemløse arbejdet med deres egen historie via litteraturen og nedskrevet deres fortællinger på tre skrive-workshops i 2015, 2016 og 2019 arrangeret af SAND – De hjemløses landsorganisation. Resultatet er blevet til bogen At drømme så stort at det dårligt kan være i min lomme.

Man kan ikke se, hvem der har skrevet hvilke tekster i værket, da de fremstår anonyme (undtaget i et par tilfælde). Det er først og fremmest af hensyn til deltagerne, og “af hensyn til bogens samlede komposition og mål. Det har været vigtigt at bevare og videreføre ånden fra de forskellige workshops. Det særlige ved disse møder var, at alle kunne genkende sig selv i de enkelte tekster som blev læst op. Det var en oplevelse af at samtlige tekster udtrykte den enkeltes historie.” Den idé kan jeg godt lide. Hvis teksten er universel for de hjemløse, er den det måske også for læseren?

“Jeg husker angsten for at komme hjem. Hos os vidste man aldrig om humøret var det samme som for to minutter siden.”

“Jeg husker at jeg altid havde et fyrfadslys, en lille dug og billeder af mine søskende med. Jeg har altid forsøgt at gøre det lidt hyggeligt der hvor jeg sov, om det så var i en P-kælder eller et offentligt toilet”.

Det er barsk læsning! Men læs det alligevel! Det er en virkelig fin udgivelse.

De deltagende hjemløse har i de fleste tilfælde været inspireret af den amerikanske forfatter Joe Brainards værk I remember. Ved at starte sætninger med “Jeg husker” hjælper man hjernen i gang med at huske og inden længe husker man mere og mere. Skriv løs! En erindring fører til endnu en erindring, stemning eller følelse og så er du i gang. Prøv det af! Jeg blev overrasket over, hvor mange stemninger fra min barndom jeg pludselig kunne frembringe fx duften af varme solbagte grannåle en sommerdag.

Herfra skal lyde en kæmpe tak til de hjemløse og de andre bag denne bog. De har ikke kun givet mig en fin læseoplevelse, men også inspireret mig til selv at skrive og besøge min fortid.

Overskuddet fra bogsalget går ubeskåret til SAND. Alene det er en god grund til at købe bogen. Måske som mandelgave eller værtindegave til julens mange familiebesøg?

At drømme så stort at det dårligt kan være i min lomme, Forlaget Antipyrine & SAND – De hjemløses Landsorganisation, 2019, 96 sider, Redigeret af René Jean Jensen & Claus Handberg, Transskriberet af Hans Henrik Clemmensen.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.