// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Susanna Clarke: Jonathan Strange og Mr. Norrell
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fantasy

Susanna Clarke: Jonathan Strange og Mr. Norrell

Skrevet af den 29. maj 2007 – 22:403 kommentarer

Napoleon truer de engelske kyster, og landet stander i våde. I århundreder har den engelske magi slumret i dvale og magikerne er blevet reduceret til magihistorikere, der skriver og diskuterer i evindelighed om fordums bedrifter. Indtil en magiker på ny viser sin kraft…

Susanna Clarkes roman er en slags kontrafaktisk historiskrivning for Harry Potter-elskere. Lad os lege, at magi eksisterede i England i 1800-tallet. Hvordan ville magikere handle? Hvilken indflydelse ville det få på krig og kærlighed?

Den ydre ramme for “Jonathan Strange og Mr. Norrell” er Napoleonskrigene, den indre er forholdet imellem magikeren og hans lærling. Begge dele er fortalt før, men Clarke gør det mesterligt, som en historifortælling fra senere tider med noter og hele pivtøjet.

Mr. Norrell er den lærde, hvis evner er fremkommet gennem hårdt slid i studererkammeret. Han er dedikeret til magien, men også til den magt og anseelse den kan give ham selv. Et af hans første magiske handlinger indbringer ham foruden offentlig ære og pris også en alvorlig forskrækkelse og hans modsætningsfyldte forhold til dele af magien bliver kun værre.

I modsætning til Mr. Norrell står Jonathan Strange, lærlingen, naturtalentet, der med sin smukke kone forsøger at få mest muligt ud af sine evner. Han er utålmodig og udfarende – og nysgerrig over for alle dele af magien. Det skal naturligvis gå galt, og det gør det på en fantasifuld og underholdende måde.

Clarke har bygget et magisk univers oven på en omskiftelig tid i verdenshistorien. Det er der kommet en god roman ud af – og så tilgiver denne blogger hende gerne, at historien på trods af romanens 768 sider har et par løse ender.

Gyldendal 2005. Oversat fra engelsk efter “Jonathan Strange and Mr Norrell” (2004) Læs mere på http://www.jonathanstrange.com/

3 kommentarer »

 • Lars Jacobsen siger:

  Godt at se at du også er faldet over denne (omfangsrige) perle. Jeg læste den på engelsk sidste år efter at have fundet den under en tur til London.

  Ligesom dig synes jeg at den er ganske god – man har lyst til at vende sider hele tiden for at finde ud af hvad der sker nu, hvad forfatteren nu har fundet på at bruge universet som hun har skabt til.

  Til gengæld synes jeg forholdet mellem de to magikere af til var lige lovligt kunstigt og beskrivelserne lige vel langtrukne. Til gengæld så jeg gerne fx. historien om Strange og Wellington foldet ud – men det må måske vente til en 2´er 🙂

 • Jeg er enig med dig i, at det nogen gange løb af med forfatteren og blev lidt langtrukkent. Jeg ved ikke, om der kommer en 2’er – jeg har faktisk slet ikke hørt om andre bøger af samme forfatter.

 • Fra Wikipedia:
  Susanna Clarke … is working on a new book that begins a few years after the closing events of Jonathan Strange & Mr Norrell. This new work will focus on different characters, as Ms. Clarke has become interested in Childermass and Vinculus and the people basically a bit lower down the social scale and less intrigued by the rich and famous.[3]

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.