// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mogens Lykketoft: Erindringer – holdning og handling
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer, Politisk biografi

Mogens Lykketoft: Erindringer – holdning og handling

Skrevet af den 30. november 2019 – 06:09Ingen kommentarer

Nogle vil nok kalde Lykketoft en mavesur og bitter gammel mand. Og hvis man abonnerer på den beskrivelse, så bliver man til fulde bekræftet ved at læse hans erindringer.

For det er ikke bare helt forventeligt Helle Thorning-Schmidt, der får det glatte lag. Karen Espersen, Ritt Bjerrregaard og Lars Løkke Rasmussen er også nogle af dem, der må stå for skud.

Med en knap 40 år lang politisk karriere er det også helt forventeligt, at Mogens Lykketofts erindringer er en moppedreng. Men knap 600 sider er måske lige i overkanten og afholder formentlig en del fra at give sig i kast med værket.

Lykketoft har skrevet dagbog undervejs i sine mange år i dansk politik. Det er naturligvis på sin vis en fordel, da han dermed har skrevet ned, hvad der skete og blev sagt og ikke kun skal bero sig på sin hukommelse her mange år senere. Det giver dog også den ulempe, at han på lange stræk går alt for meget i detaljer med alt for lange beskrivelser af begivenheder med præcise datoer og gengivelser af hvad folk sagde og hvordan en sag landede. Begivenheder, som måske bare kunne være nævnt i en opremsning får nu flere sider. Og så løber det op.

Når det er sagt, så glider det faktisk derudaf. Og hvis man har mulighed for at læse bogen ud i en køre eller med kun meget få pauser, så er man på nippet til at blive revet med og nå sidste side rimeligt ubesværet. For Lykketoft har trods alt været helt inde i det inderste af magtens maskinrum, ligesom han har meget markante holdninger. Ikke mindst til Socialdemokratiets tidligere formand Helle Thorning-Schmidt.

Han løfter dog også sløret for den bløde side af sig selv og fortæller blandt andet åbenhjertigt om sit svigt af sine to døtre i årene efter deres moders død, samt en senere skilsmisse fra ministerkollegaen Jytte Hilden.

Lykketoft har haft så stor indflydelse på dansk politik, at det her er en af den slags erindringer, som folk med interesse for nyere dansk politik er nødt til at læse, selvom især de første 100 sider kan være hårde at komme igennem og selvom detaljegraden er stor.

Mogens Lykketoft: Erindringer – holdning og handling. Rosinante, 2019. 568 sider.