// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Margaret Atwood: Gileads døtre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Margaret Atwood: Gileads døtre

Skrevet af den 22. november 2019 – 07:26Ingen kommentarer

Endelig kom den også på dansk! Margaret Atwoods egen opfølgning på bogen Tjenerindens fortælling, der oprindeligt udkom i 1985, og i 2017 blev til en prisvindende HBO-serie (The Handmaid’s Tale). Sjældent har jeg glædet mig så meget til at komme i gang med at læse en bog!

Bogen har været omgærdet af stor mystik og der er historier om hackere, der har forsøgt at få adgang til manuskriptet før udgivelsen. Alle har ventet i spænding.

Dette er bogen til dig, der elsker serien og sidder med en million spørgsmål og venter utålmodigt på den næste sæson. Men den er så meget bedre end serien! Hvor er det befriende at komme ud af de kommercielle rammer for tv-produktion og tilbage i litteraturens univers, hvor ordene alene får lov til at fortælle historien. Alt dét, der ikke fungerer på tv, fungerer forrygende på skrift, og med ord kan det hele beskrives meget mere præcist. Især når det er Atwoods ord.

Men hvad handler den så om? Det er så svært at skrive noget som helst om indholdet i denne bog, uden at risikere at ødelægge læseoplevelsen for nogen ved at fortælle for meget. Jeg læner mig derfor tæt op ad forlagets beskrivelse.

Vi befinder os 15 år efter Tjenerindens fortælling sluttede, hvor Offred trådte ud af varevognen, ud i det ukendte, og forfatteren folder historien ud gennem vidnesbyrd fra tre kvinder. En af dem er Tante Lydia, de to andre er piger opvokset i henholdsvis Gilead og Canada. Især vidnesbyrdet fra den pige, der er vokset op i Gilead var utrolig interessant, da de børns historie ikke er fortalt tidligere. For de små børn var Gileads deres virkelighed og de kendte ikke til andre verdener.

Kan du læse den, hvis du ikke har læst Tjenerindens fortælling? Det tror jeg bliver svært. Forlaget kalder det for en selvstændig opfølger, men jeg har svært ved at se, hvordan man skal følge med, uden forudgående kendskab til Tjenerindens fortælling.

Kan du læse den, hvis du ikke har set serien, men læst den første bog? Ja. Men der er elementer i denne her opfølger, som relaterer sig direkte til serien, og som du ikke kender, hvis du kun har læst 1’eren.

Kan du læse den, hvis du kun har set serien, og ikke læst bogen? Absolut.

Og det bør du virkelig unde dig selv. Wauw en læseoplevelse. En bog hvor siderne vender sig selv, og hvor du kun kan tænke på, hvornår du har tid til at læse videre. Det er en af de bedste bøger, jeg har læst i hele 2019.

Originaltitlen ”The Testaments” udkom i september og vandt i oktober den prestigefyldte ”The Man Booker Prize”. En delt førsteplads med Girl, Woman, Other af Bernardine Evaristo.

Læs også vores anmeldelse af Tjenerindens fortælling.

Margaret Atwood, Gileads døtre, Lindhardt&Ringhof, 15. November 2019, 432 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.