// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Søren E. Jensen og Bo Hamburger: Hamburger – uden filter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Sport

Søren E. Jensen og Bo Hamburger: Hamburger – uden filter

Skrevet af den 13. november 2019 – 05:07Én kommentar

Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at denne bog ville have været et langt større hit hos læserne, hvis den var udkommet for 12 år siden – kort efter Bo Hamburger stoppede sin professionelle karriere. Der er gået så mange år, siden Bo Hamburger var en reel faktor i cykelsporten, at en hel generation ikke har nogen væsentlig viden eller erindring om hans gerninger. Og det er synd.

Men det er jo ikke en bog fra 2007, jeg skal anmelde. Jeg skal anmelde en bog fra oktober 2019. Og nu er jeg heldigvis så moden en herre, at jeg med al mulig tydelighed kan huske Bo Hamburger og hans resultater på diverse cykelhold. Med andre ord: for mig betyder det mindre. Og faktisk giver de ekstra år en smule bedre og mere reelt perspektiv på alle de løb og de historier, jeg selv med stor glæde fulgte.

Bo Hamburger er blevet en moden og refleksiv herre. Han ser tilbage på sin store cykelkarriere med alle de ’ups’ og ’downs’, han undervejs stødte på og kæmpede med, og når bogen har undertitlen ’uden filter’, så mener han det. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når han fortæller om det – for ham – helt naturlige spring fra drengeårene, hvor han og hans medkombattanter af ’de voksne’ fik tilbudt ekstra vitaminer og mineraler for bedre at kunne restituere og være klar til dagenes voldsomme strabadser, til de senere gik over lettere præstationsfremmende midler til direkte doping som eksempelvis epo. For ham var den ’rejse’ ganske naturlig. Alle gjorde det jo.

Bo Hamburger kunne køre rigtig stærkt på cykel. Og hans rejse gennem det belgiske mandskab TVM var en hård nyser, hvor han oplevede både voksenmobning og store cykelresultater. Den helt store dopingskandale landede han midt i, og det var ganske selvforskyldt. Når én af feltets dygtigste ryttere pludselig bliver overhalet af 80 procent af de øvrige ryttere i feltet, så var han ikke i tvivl om, hvad han skulle gøre. Også selvom hans kone i første omgang forsøgte at tale ham fra det.

Jeg kan huske mange af de løb, Hamburger beskriver. Og jeg kan huske de store skandaler, hvor hele TVM-holdet måtte udgå af Tour de France – med ’maveonde’. Jeg kan huske dopingdommene og den medfølgende skuffelse. Men jeg kan også huske forklaringerne om, at ingen er enten sorte eller hvide. Alle får ’krudt’ helt op til den tilladte grænse. Nogle dage er de bare uheldige at ligge lige over grænsen, og så bliver de knaldet.

En af de helt store glæder ved bogen er Hamburgers rå ærlighed. Han elsker cykelsport. Det gør han stadig. Han har faste meninger om forskellige mennesker. Men han har også masser af respekt at dele ud af – også til dem, der af andre årsager får en sviner med på vejen.

Jeg tror, vi kan lære rigtig meget af en sportsmand som Bo Hamburger. Det gælder både os ’gamle’, der stadig husker hans bedrifter, og de unge som har bygget deres interesser på den base, han har været med til at bygge. Han har et ’drive’ og en viljestyrke, der er meget beundringsværdig og i manges øjne mere og mere sjælden. Den må meget gerne smitte af på den kommende generation. Så tager jeg også lidt af den selv.

Søren E. Jensen og Bo Hamburger: ”Hamburger – uden filter”, People’s Press, 350 sider, Oktober 2019.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.