// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ole Steen Hansen: Syngeklubben leipzigerne og andre mennesker fra DDR
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer, Fortællinger

Ole Steen Hansen: Syngeklubben leipzigerne og andre mennesker fra DDR

Skrevet af den 6. februar 2020 – 05:32Ingen kommentarer

Ole Steen Hansen har skrevet en bog om at rejse i en helt anden verden end den, som han selv kommer fra. Tiden er 1970’erne, hvor han som ung for første gang møder en helt anden kultur. Stedet er i første omgang Leningrad, hvor han er for at læse russisk sprog og kultur samt møde andre mennesker. Her møder han Hannelore, og et langt venskab bliver grundlagt. Hun kommer fra DDR og Ole Steen bliver fascineret, fordi det var et helt lukket land.

Han møder andre spændende mennesker, men Hannelore og hendes kæreste Volker, bliver dem, som han holder fast i. Efter Leningrad begynder han at besøge DDR. Det er rejser, som kræver store forberedelser, da der skal søges visum og andre papirer mange måneder før. Mellem rejserne består kommunikationen af breve mellem ham og Hannelore og Volker, Senere har han sin kone med og senere endnu også sin lille søn. Rejserne foregår nogle gange med tog og andre gange med bil.

I DDR lærer Ole Steen Hansen en verden at kende med andre regler og overbevisning. Der er perroner, som går ind i DDR og nogle der går ud. Men altid med skift på en mellemperron i ingenmandsland. Han fortæller om en af sine venner Karli, der ikke stod af toget i Østtyskland, men gemte sig på et toilet. Det havde hun ikke held med, for toget blev gennemsøgt, inden det måtte køre videre, hun blev fundet og arresteret. Han fortæller også om en fest hos Hannelore, hvor hun stilfærdigt advarer mod, at der kan være folk fra Stasi. De skal passe på med, hvad de siger.

Selv om der kan være begrænsninger som fx på vareudbud, så er der andre ting, der ikke er begrænset, som et spændende musisk miljø med eksperimenterede jazz. Han oplever også selv at spille med forskellige steder i mange forskellige sammenhænge. Her stifter han bekendtskab med syngeklubben, en gruppe musikere.

Ole Steen Hansen beskriver levende sine rejser og de mennesker, som han en gang har kendt i DDR, og som han vender tilbage til mange gange. Bogen handler også om venskaber, der forliser – og måske mærkeligst af alt, nogle af dem forliser, da friheden får sit indtog med Berlinmurens fald. Mødet med det gamle Østtyskland og de gamle venner bliver ikke altid som forventet eller ønsket. Der er også refleksioner over valg, som fx at han fortryder, at ham og hans kone Hanne ikke tog til Berlin, da muren faldt. De fulgte med hjemmefra, men havde jobs der skulle passes, og derfor blev turen til Berlin ved Berlinmurens fald ikke til noget

Da han sammen med sin kone rejser rundt i det frie Tyskland, møder han mange mennesker og han møder også Hannelore igen. Det er en vemodig og gribende beskrivelse, da mødet ikke bliver som håbet.

Ole Steen Hansens bog er et kig ind i en tidligere lukket verden, og det er interessant at høre om hans erfaringer og oplevelser.

Ole Steen Hansen: Syngeklubben leipzigerne og andre mennesker fra DDR, Forlaget Turbine, 281 sider, november 2019.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.