// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Trent Dalton: Dreng sluger universet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Trent Dalton: Dreng sluger universet

Skrevet af den 17. december 2019 – 06:10Ingen kommentarer

Hvad vil det sige at vokse op på bunden af samfundet med en mor, der godt nok er forhenværende junkie, men har det mest forblændede smil, der kan lyse selv den mørkeste dag op, en narkohandler som stedfar og en stum genial storebror, der er så klog, at alle lytter til, hvad han siger uden ord? 12-årige Eli er fyldt op med ord og tanker om alt det, der omgiver ham – og han har sin helt egen plan for fremtiden.

Eli vokser op i en lille australsk forstad i 1980’erne med sin mor, storebror Gus og stedfar Lyle. Hans far har de ingen kontakt med. Eli er ikke en normal 12-årig. Han har et voksent sind og hjerte, og selvom hans liv er helt kaotisk, vil han bare gerne være normal. Han vil være journalist, han er forelsket i den smukke kriminalreporter Caitlyn Spies, og han ønsker at være en god mand – bedre end dem, han havde haft i sit liv. Lige bortset fra fængselsudbryderkongen Arthur ”Slim” Halliday, som tager sig af drengene, når det går værst for sig med deres mor og Lyle. Slim er den eneste mand i Elis liv, som Eli stoler på. For selvom han elsker Lyle højt og mener, han er den første mand, han nogensinde har elsket, er Lyle ikke den mest pålidelige mand.

En aften da familien er ved at spise aftensmad, træder den berygtede narkobaron Tytos Broz ind i køkkenet fulgt af sin håndlanger Iwan Krol og to andre muskelbundter. Lyle har snydt dem for noget narko, og de tager ham med og skamferer inden da Eli, der ender på hospitalet. Det bliver starten på et nyt kapitel i drengenes liv, hvor de bliver sendt hjem for at bo hos deres far, som de ikke har set, siden de var 5-6 år gamle. Eli er i stor sorg over at have mistet Lyle, den første mand han nogensinde har elsket, og deres mor, som nu er kommet i fængsel for at have solgt stoffer. Han lægger derfor en storslået plan for at komme til at se hende – hun skal vide, at de er ok, så hun ikke går til grunde bag fængslets høje mure.

Det var først efter endt læsning, at jeg læste, at Dreng sluger universet er Trent Daltons autobiografiske roman om hans og hans to brødres opvækst i Australien med nogle ret succesfulde heroinpushere, som tilfældigvis også var hans elskede mor og stedfar. Arthur ”Slim” Halliday var en overgang deres babysitter og en ret betydningsfuld ven for Trent, og det hemmelige rum i huset fandtes også. Det er så vild en tanke, at det tog mig et par dage at fordøje den information, før jeg kunne skrive min anmeldelse. Det er ufatteligt, at en dreng med så ekstrem en opvækst formår at tage alt det positive og skrive sig selv ud af kaosset. Dreng sluger universet er en tankevækkende, hjertevarm og foruroligende roman med nogle af de mest interessante personer, jeg længe har læst om. Jeg elskede hvert et ord.

Trent Dalton: Dreng sluger universet, HarperCollins Nordic, 478 sider, oktober 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.