Chigozie Obioma: Fuglenes gråd
En mand forelsker sig i en kvinde, som elsker ham tilbage. Men ak, hendes familie synes ikke, at han er god nok til hende, og derfor må han kæmpe for at vinde hende. En ældgammel historie, der kan genfortælles og fortolkes igen og igen uden at miste sin styrke.
I Fuglenes gråd fortælles historien i en moderne afrikansk sammenhæng, indrammet af både et Nigeria i vækst og udvikling, af immigranternes trængsler og af nigeriansk folklore og religion. Det er ovenikøbet en usædvanlig original og medrivende roman, der var shortlistet til The Booker Prize.
Chinonso har et lille stykke jord, hvor han opdrætter høns og sælger deres æg. En dag forhindrer han en fortvivlet kvinde i at kaste sig ud fra en bro, og det ender selvfølgelig som et kærlighedsforhold. Men hendes far er høvding, hun læser selv til farmaceut, og for familien er den fattige og uuddannede Chinonso ikke et match for deres datter.
I Nigeria er det dyrt at gå på universitet, så da Chinonso møder en gammel klassekammerat, der nu studerer i Cypern øjne han sin chance. Han sælger sin grund og sine høns, og for pengene kan han betale to semestre samt ophold på et universitet i den tyrkiske del af Cypern. Men, for der viser sig naturligvis et men, Cypern er ikke, hvad Chinonso har håbet, og snart ligger hans liv i ruiner.
Det er Chinonsos skytsånd, der fortæller historien. Skytsånden, hans chi i den etniske gruppe igboernes kosmologi, har fået foretræde for guderne, for at tale sin værts, Chinonsos, sag. Det er sådan, historien rulles op, fra Chinonsos barndom til de forfærdelige begivenheder, vi aner men ikke kender før til sidst. Det er bragende godt fortalt, en anderledes fortælleform og rørende fra start til slut.
Fuglenes tråd er en farverig roman om kærlighed og sorg, om forræderi, svigt og tilgivelse. Det er bestemt en anbefalelsesværdig bog!
Chigozie Obioma: Fuglenes gråd. 454 sider, Klim. Oversat af Hans-Jørgen Birkemose, 2019