// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Richard Dawkins & Yan Wong: Vores forfædres fortælling
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Videnskab

Richard Dawkins & Yan Wong: Vores forfædres fortælling

Skrevet af den 4. november 2019 – 07:31Ingen kommentarer

Evolution. En af de mest omdiskuterede videnskabelige teorier nogensinde, endda mere omdiskuteret end klimaforandringer. De to teorier har ét tilfælles: ingen seriøse videnskabsmænd er i tvivl om dem, men trods den overvældende mængde af data der støtter teorierne, skal de alligevel hele tiden forsvares mod lægmænd med en (religiøs eller kommerciel) dagsorden.

I Vores forfædres fortælling giver den kendte debattør, ateist og evolutionsfortaler Richard Dawkins endnu engang en populærvidenskabelig fremstilling af evolutionen. Han har tidligere skrevet bøger om genernes rolle i evolutionen, og i Vores forfædres fortælling har han fået hjælp fra en af sine tidligere studerende til at foretage en baglæns evolutionsrejse. Og dét er interessant.

Normalt starter man med begyndelsen, og bevæger sig op igennem tiden og viser, hvordan evolutionen har formet de forskellige arter. I Vores forfædres fortælling starter vi i nutiden med homo sapiens og bevæger os bagud med stop i tid hver gang vores stamtræ bliver splittet op. Dawkins tager udgangspunkt i den viden vi har fra fossiler, selvfølgelig, men i endnu højere grad i den viden om vores evolution, som man kan finde i vores DNA.

Nyere fund og den helt nye viden om vores gener og DNA har givet os en endnu større indsigt i livets rejse gennem forhistorien. Fra nutidens mennesker over de efterhånden mange forskellige hominider – hvoraf mange levede samtidig – til de forfædre, vi har fælles med aberne (nej, vi nedstammer ikke fra chimpanserne, men vi har fælles forfædre) og derfra videre ned gennem pattedyrenes stamtræ, til vi når de øvrige dyrearter, planteriget og endeligt de encellede organismer, der levede for mange milliarder siden. Livet er forunderligt, og Dawkins og Wong giver mange eksempler på det fantastiske liv, dengang og nu.

Vores forfædres fortælling har undertitlen En pilgrimsrejse til livets begyndelse, og forfatterne har sat en rammehistorie op, der trækker på Chaucers En pilgrimsvandring, som er obligatorisk læsning i uddannelsessystemet i den angelsaksiske verden. En dansk læser kender måske ikke Chaucer så indgående, men man kan sagtens forstå Vores forfædres fortælling alligevel, så det skal ikke stoppe den evolutionsinteresserede læser.

Til gengæld er der mange latinske artsnavne, og forfatterne er rundhåndede med henvisninger på kryds og tværs, så det kan være svært for en ikke-zoolog at hænge på de mange forskellige dyr, planter og mikrober, der bliver drysset ud over siderne. Det bliver også lidt teknisk undervejs, især når DNA-strukturen og mutationer bliver forklaret, så Vores forfædres fortællingen er ikke for den forudsætningsløse læser. Når det er sagt, så er det en fornøjelse at læse en så indsigtsfuld bog, der er fyldt med den nyeste viden om livet, universet og alt dét der.

Richard Dawkins & Yan Wong: Vores forfædres fortælling. 756 sider, Gyldendal. 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.