// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nina Wälä: Testamente
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman, Samfund

Nina Wälä: Testamente

Skrevet af den 18. november 2019 – 06:38Ingen kommentarer

Der sker noget særligt, når du går i gang med denne bog. Historien starter som en teateropsætning med rollebesætning, scene og handling, hvorefter læseren bliver ført ind i en slægtsfortælling uden sammenligning. En fortælling om en mands tyranni, en mors behov for at fortrænge sin sorg og en masse børn med samme opvækst, men forskellige opfattelser af denne. Testamente er historien om Toimi-familien med forældrene Siri og Pentti og alle deres levende og døde børn.

Historien foregår i starten af 1980’erne, hvor familien bor på en gård uden for landsbyen Tornedalen i Sverige. De taler mindretalssproget meänkieli, som er en særlig form for Tornedal-finsk. Det er snart jul, og alle de tolv børn og deres familier skal samles på gården. Flere af dem har forladt hjemmet i en tidlig alder og er flyttet til Stockholm, Helsinki og København. Andre bor stadig hjemme eller i nærheden. Båndet mellem de fleste af de 12 søskende er stærkt – måske stærkere end i mange andre familier på grund af den dysfunktionelle far, der uden store anstrengelser alligevel skaber angst og frygt hos sine børn.

Den ældste datter, Annie, kommer hjem på juleferie med en overraskelse. Men det er ikke kun hendes historie, der bliver fortællingens bærende punkt. Det er heller ikke den ulykke, der inden længe vil ske på gården for den 6-årige Arto. Det er det mulige mord, som årevis af tyranni og ligegyldighed afstedkommer. Men dette bliver først en realitet langt senere i historien, og den bliver du nødt til at læse for virkelig at forstå.

”Det her er ikke andet end en mordhistorie. Eller jo, det er på mange måder meget mere end blot det. Men jeg vil ikke vildlede nogen eller skjule noget så centralt i den her historie. Nogen kommer til at dø. Og nogen bliver skyldig. Vi må forsøge at finde ud af hvem. Og hvem. Og hvorfor? I bliver desværre nødt til at lære dem alle at kende, fordi de alle sammen har noget med historien at gøre, på den ene eller anden måde. Præcis som i sangen, så er de forskellige, mange er høje, svære at fange, mange ses ikke, men findes alligevel.”

Testamente er en arkivkasse af historie om både Finland i det 20. århundrede og de mange Toimi-børn. Bogen indeholder så mange facetter og hundredvis af historier vævet sammen i en imponerende og mangefacetteret historie, som er svær at ignorere. Jeg nåede både at elske og foragte nogle de mange familiemedlemmer og at sørge over dem, der kun nåede at være med så ganske kort. Testamente er en velskrevet og fængslende roman, som formår at holde læserens interesse fra start til slut.

Nina Wälä: Testamente, Modtryk, Oversat af Jesper Klint Kistorp, 456 sider, september 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.