// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Andersen: Thit – Den sidste valkyrie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Jens Andersen: Thit – Den sidste valkyrie

Skrevet af den 28. januar 2020 – 05:55Én kommentar

Jeg er simpelthen så imponeret over Jens Andersens biografier. Hvad der tydeligt er fællesnævner i dem alle, er hans utrolige evne til at kæde de vigtige punkter i personens liv sammen til en hel historie, som kan læses som en god historisk og farverig roman om personens liv. Det er 30 år siden, at Jens Andersen udkom med denne Thit Jensen-biografi, for hvilken han modtog Georg Brandes-prisen.

I denne nye, smukke udgave har Jens Andersen ændret og forkortet forordet en smule, så læseren bliver ført direkte til det essentielle i Thit Jensens opvækst i en dyrlægefamilie i Himmerland. Hele bogen er prydet med uddrag fra Thit Jensens dagbøger og forfatterskab, efterhånden som hun bliver ældre og forstår, hvilken retning hendes liv må tage.

Vi hører om hendes opvækst blandt lovende unge brødre, som sin mors hjælper, barnepige, lærer for sine yngre søskende og veninde. Det var ikke ligetil for den unge Thit at bryde det mønster, der var lagt for dagen i dyrlægefamilien. Især ikke da hun rager uklar med sin elskede bror Johannes V Jensen, som hun bruger resten af sit liv på både at kritisere offentligt og men også sørge over. Vi får et indblik i hendes holdning til erotik og kærlighed, som hun mange gange må ændre holdning til for at få det til at passe til netop hende. Det er morsomt at læse om Thit Jensen og hendes stålfaste holdninger til forskellige emner, hendes behov for anerkendelse og hendes angst for kritik.

Det er ikke uden forbavselse, at jeg sidder med Thit – Den sidste valkyrie i skødet efter endt læsning. Jeg, som troede, jeg havde ’styr på min Thit Jensen’ efter at have læst Den erotiske hamster. Det havde jeg på ingen måde, og derfor er denne bog så dejligt oplysende. Her får man det fulde billede af, hvilken kvinde der gemmer sig bag Thit Jensens bøger, og jeg er i den grad beriget med en historie om en udadtil stærk og atypisk kvinde for sin tid. Men også en såret kvinde, der efter bruddet med Gustav Fenger valgte at leve alene frem for i ægteskabet som den kvindeundertrykkende institution, hun mente, det var.

Læs også vores anmeldelser af Jens Andersens andre biografier her

Jens Andersen: Thit – Den sidste valkyrie, Gyldendal, 357 sider, oktober 2019

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.