// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martin Jensen: Døden er et øjeblik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman, Samfund

Martin Jensen: Døden er et øjeblik

Skrevet af den 9. februar 2020 – 05:39Ingen kommentarer

Jeg skulle lige have armene ned efter endt læsning, inden jeg kunne skrive denne anmeldelse. Døden er et øjeblik er en fremragende roman om livet i midten af 1800-tallet, som du ikke skal snyde dig selv for. Lyder det som en lidt tør historietime, så kan jeg forsikre dig om, at det er det på ingen måde.

Rasmus vokser op i en lille landsby på det vestlige Fyn som søn af landsbyens hore, og det er ikke et nemt liv. Der er ingen fremtidsudsigter for en dreng som ham, og der går da heller ikke længe, før han lever af at stjæle og kommer med i et organiseret kriminelt netværk. Men kriminalitet har sin pris, og den er høj i 1800-tallet. Rasmus ser med gru, hvordan hans kammerater bliver henrettet, og hvordan døden kun tager et øjeblik.

En dag bliver landsbyboerne så trætte af hans kriminalitet, at de bagbinder ham og smider ham på et skib til Amerika. De tror, at de straffer ham, men Rasmus bliver hurtigt klar over, at dette er hans chance for at skabe sig et godt liv. Efter ankomsten starter han sit nye liv under navnet Moose Dane. Ved hjælp af kløgt og lidt held tegner fremtiden sig pludselig lys, indtil borgerkrigen bryder ud, og Rasmus igen må sande, at døden i sandhed kun er et øjeblik.

Martin Jensen er en fantastisk historiefortæller, og jeg blev blæst helt bagover af denne storslåede roman. Jensen tegner et meget troværdigt tidsbillede af både Danmark og Amerika i midten af 1800-tallet – det er som at være der selv. Bogen giver et spændende indblik i, hvordan livet var i et lille landsbysamfund, og det er beskrevet så levende, at jeg næsten kunne høre køerne brøle og dufte kornet på marken.

Jensens beskrivelse af Rasmus’ forbløffelse over slaveriet i Amerika ramte mig, for Rasmus var lige så uforstående, som jeg er den dag i dag. At lade Rasmus deltage aktivt i den amerikanske borgerkrig gav et unikt indblik i, hvordan krig så ud på den tid, og hvilke forhold soldaterne levede og kæmpede under. Det er hårrejsende godt!

Døden er et øjeblik er en af den slags bøger, jeg var nødt til at rationere. Ikke fordi den var tung at læse, men simpelthen fordi den var så god, at jeg gerne ville have den til at vare så længe som muligt. Nu da jeg har læst den til ende, vil jeg helt sikkert dykke ned i Martin Jensens forfatterskab, for der må gemme sig mere guld. Jeg kan kun opfordre dig på det varmeste til at læse denne perle af en bog.

Martin Jensen, Døden er et øjeblik, Forlaget Klim, 428 sider, september 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.