// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Charlotte Fischer: Smukke dreng
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Roman, Ungdomsroman, Young adult

Charlotte Fischer: Smukke dreng

Skrevet af den 9. januar 2020 – 05:35Ingen kommentarer

Smukke dreng er Charlotte Fischers første YA-roman inden for realismen, og overordnet er det en god fortælling.

Nor bor i Klampenborg, og udadtil har han alt. Men indeni gemmer Nor på så meget smerte og ubehag, at han jævnligt kradser sine arme til blods for at dulme kaoset i sig, der har rod i, at hans far hader ham. Det eneste sted, Nor ikke føler presset og smerten, er på fodboldbanen. Men da Nor kommer til skade i en vigtig kamp med hollandske talentspejdere til stede, går hans verden næsten under. Sammen med dette får en anden hændelse Nor til at at forsøge at tage sit eget liv.

Herefter tilbydes han en redning, da hans mormor, som han ikke husker at have mødt, og som han ser som en forbindelse til den mor, han aldrig har kendt, tilbyder at tage ham til sig. Nor rejser derfor til Jylland. Her møder han en helt anden tilgang til livet, og Nor begynder langsomt at føle glæde og at føle sig accepteret, i takt med at han får en helt anden type venner, og den første rigtige kærlighed spirer i hans mave.

Der er mange ting at sige om denne roman. Jeg synes, det har været interessant at følge Nors rejse, hvor bogen undervejs tager fat i nogle ganske interessante temaer om accept, forståelse, opdragelse og familie, kærlighed, samfundsklasser og fordomme. Derudover berører historien flere tilfælde af seksuelle overgreb.

Nors historie er tydeligvis på den ene side et opgør mod toxic masculinity, som faren repræsenterer, og på den side er det en kommentar til den tomhed og overfladiskhed, der præger forskellige steder i vores samfund. Det er to vigtige emner, som vi bør kunne tale åbent om, uanset hvilket køn man er, og uanset hvilken samfundsklasse man tilhører. Det er ok for drenge at være følsomme og at sige fra. Alle har brug for nærhed og kærlighed.

Der er altså nok at tale om i bogen, men der, hvor bogen halter lidt for mig, er i leveringen. Efter Nor er flyttet til Jylland, virker det, som om alt bare går lidt for nemt for ham. Han får hurtigt venner, han starter et fodboldhold op, og der synes ikke at være forhindringer for ham, mens han er i Jylland. Tilmed løses de få konflikter, der er, på en næsten rosenrød måde, hvor der siges og gøres alt det rigtige på en utrolig empatisk og selvransagende måde. Der er lidt amerikansk feel-good tv-serie over det.

Når det er sagt, så er det en fin historie, som har meget på hjertet, og Charlotte Fischer skriver en god, indlevende bog med et sprog, der både er letlæselige og ungdommeligt. Så elsker jeg de platte vittigheder fra en af Nors side kicks. De oser af plathed og drengerøvet morskab. Det er provinsielt og lidt skægt. Og samtidigt er der noget far-humor over det.
Smukke dreng er en YA, der kan læses af alle og vil være relevant for de fleste at læse. Den får min anbefaling med på vejen.

Læs anmeldelsen af seneste bind i Sjælevandrerserien, Crescenda.

Charlotte Fischer: Smukke dreng. Tellerup, 2019. 381 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.