// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Charlotte Fischer: Sjælevandrer 3: Crescenda
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fantasy, Roman, Young adult

Charlotte Fischer: Sjælevandrer 3: Crescenda

Skrevet af den 16. februar 2019 – 05:04Én kommentar

Cawi Wick er i en slags limbo, han ligger i koma og anses af flere for at være døden nær. Imens vandrer han dog i sjælevandrernes verden, hvor han søger svar om sig selv og søger at genoprette orden. Samtidig bliver han stillet over for et stort kærlighedsdilemma mellem sin fosterbror og dennes kone, Dahlia.

I den rigtige verden bliver Hollie forelsket i sin 25 år ældre terapeut og rejser med ham til sit hjemland, det korrupte og fattige Nuevo, i sommerferien.

Bogen giver udtryk for helt traditionelle kønsroller. Cawi er stærk og handlekraftig, hvor Dahlia mindes og er i sine følelser med meget savn og sorg, hvilket hun dog stiller spørgsmål ved mod slutningen. Selve ordforrådet vidner også om det med udtryk som “at mande sig op”, når man skal overvinde smerte, og “at gøre noget som en kælling”, når man ikke optræder fair eller ærefuldt.
Men på samme tid bliver det sat i relief, da Cawis og Dahlias yngste datter bliver manipuleret og forført væk af den ældre Jesse, som stammer fra det fattige og mindre civiliserede Nuevo. Her viser han sit sande jeg, der er dybt patriarkalsk, undertrykkende og psykopatisk. Der vokser Hollie blandt andet til at blive den stærke kvindefigur, som ikke lader sig slå ud eller dominere af en mand, uanset hvor sort situationen er.

Crescenda adskiller sig lidt fra de to første bind. Vi bruger meget tid i sjælevandrernes parallelverden og inde i Cawis hoved.
Der har også sneget sig lidt mørke og noget dystert ind her i tredje bind. Der er mere ondskab, sexen er mere eksplicit, der er tunge toner af eksistentialisme og en opfordring til debat om kønsrollemønstre og klasseforskelle.

Men stadig er der to store plotelementer, som går igen: For det første er det på et bjerg, at der udskiller sig et skæbnesvangert scenarie – og det sker i to henseender, både for den tilfangetagne Hollie og mellem Cawis og Dahlias sjæle i den anden verden – og for det andet er der tale om en alvorlig helbredsomstændighed, der er truende for en af hovedpersonerne.

Vi lærer også at parallelverdnerne er forbudne i en slags symbiose. Mange af omstændighederne i Dahlias og Cawis liv og deres fælles oplevelser rummer så mange ligheder, at det på trods af forskellene er tydeligt, at verdnerne er forbudne og til en vis grad afspejler hinanden.

Et must read for fantasyfans og fans af YA, der bliver voksen. Det er uden tvivl mit favoritbind i Sjælevandrerserien

Charlotte Fischer: Crescenda – Sjælevandrer 3. Forlaget Facet, 2019. 384 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.