// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Andrés Montero: Tony Ingen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Andrés Montero: Tony Ingen

Skrevet af den 24. december 2019 – 06:00Ingen kommentarer

Et fattigt chilensk cirkus, historien om Tusind og én nat og en ung pige, som drømmer om mere end det, hun har i vente. Andrès Montero tager os med på en rejse ind i en fortryllende, men hård verden, hvis bagside viser sig at være endnu mere dyster end først antaget.

En dag dukker en arabisk mand op ved Cirkus Garmendia sammen med en lille dreng på to eller tre år. Med sig har han en smuk udgave af Tusind og én nat, som han vil sælge til Cirkus Garmendia. Cirkuschefen Malaquías Garmendia afviser tilbuddet, men det ender med, at araberen vil forære dem værket gratis i bytte, for at de ville se efter den lille dreng indtil om aftenen. Cirkuschefen Malaquías 8-årige datter, den unge trapezkunstner, er begejstret og overtaler sin far til at sige ja. Araberen efterlader derfor den lille dreng i cirkusset med et løfte om at komme tilbage efter ham, og inden han går, knytter han en advarsel til bøgerne; Den der læser alle historierne i Tusind og én nat vil dø i forsøget.

Der skal gå ni år, før et uheld under en prøve giver den unge trapezkunstner en skade som gør, at hun ikke kan udføre de samme opvisninger som før. Hun ender med at læse højt fra Tusind og én nat til stor begejstring for publikum, som møder op igen og igen for at høre afslutningen på eventyret. En afslutning hvortil der er knyttet en stor forbandelse, og som er tæt forbundet med en lille efterladt dreng kaldet Shahriar, der nu kun er få år fra at nærme sig sin 14 års fødselsdag, hvilket er dagen, som Malaquías har sat som skæringspunkt for, at Shahriar skal smides ud af cirkusset. Malaquías vil nemlig ikke risikere, at den unge dreng ender som arving af cirkusset. Det skal blive i familien, og han vil gøre alt for, at det skal ske.

Jeg er ret forundret over, om end meget begejstret for denne lille bog. Der sker så mange ting mellem linjerne, at det er svært at give den fulde beskrivelse af, hvor stor en bog Tony Ingen er. Fattigdom, overgreb og mangel på kærlighed er blot nogle af de emner, der er i spil. Andrès Montero rejser rundt i Sydamerika som historiefortæller i kompagniet La Matrioska, og Tony Ingen er hans debutroman. Hans formidable evne at forføre læseren med sine ord skinner tydeligt igennem alle bogens sider.

Andrès Montero: Tony Ingen, Jensen & Dalgaard, oversat af Anne Brinch, 204 sider, oktober 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.