// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Torben Kitaj: Berlinernes Berlin
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Rejsebog, Roman

Torben Kitaj: Berlinernes Berlin

Skrevet af den 20. oktober 2019 – 06:43Ingen kommentarer

Der er noget helt vildt dragende over Berlin; centrum for nazisternes magtovertagelse i 30’erne. Total destruktion ved 2. verdenskrigs slutning. Kold krig med russiske og amerikanske spioner og soldater, som vogter på hinanden. Muren, der rev familier og naboer fra hinanden og skar øst og vest midt over. Og nu, en moderne storby med masser af dejlige oaser, velplejede kvarterer med café latte, sushi og masser af trendy vintage forretninger og andre gode shoppingmuligheder.

Kort sagt, det er nemt at forstå, at byen har været som en magnet for mange danskere. Det gælder ikke alene, når vi rejser på ferie, men også når danskere søger job uden for landets grænser. Det kan man forvisse sig om i Kitajs bog, hvor vi blandt andet møder danskere, der har skabt sig karrierer som ejendomsmæglere, kunstnere og guides. Så på sin vis er det også en bog om danskernes Berlin.

Vi bliver også inviteret ind i den Berlinske hverdag, og de udfordringer, der er for de fastboende. Det handler især om boligmangel, og om forskellene mellem øst og vest. Den østlige del af Berlin er stadig fattigere og mere tilbagestående end den vestlige, og der er markante kulturelle og politiske forskelle. Eksempelvis er det i øst, at højrenationale kræfter finder støtte og stemmer. Så på den måde minder ”Berlinernes Berlin” én om det Berlin, som vi som turister nok ikke kender så godt. Og det er jo godt, for så er der mere at komme efter i denne sammensatte storby.

Torben Kitaj: Berlinernes Berlin. Turbine, 260 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.