// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nicole Boyle Rødtnes: Den sorte enkes by
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman, Young adult

Nicole Boyle Rødtnes: Den sorte enkes by

Skrevet af den 23. oktober 2019 – 06:26Ingen kommentarer

I slutningen af det 22. århundrede, efter at De Store Krige skabte død og ødelæggelse overalt på kloden, skete det, at tre rige enker byggede en mur omkring deres bopæl for at beskytte sig mod aggressive mænd. Her var tanken, at de skulle leve i et samfund kaldet Viduana udelukkende bestående af kvinder og børn. Inden længe fandt de tre enker dog ud af, at de ikke kunne undvære mændenes kræfter og kampevner, og de åbnede derfor op for, at mænd, der aflagde ed om at beskytte Viduana, ville kunne leve i byen under strenge regler og fuldkommen isoleret fra kvinderne. Derved ville de også sikre Viduanas overlevelse, da kvinderne kunne bruge mændene til reproduktion. Det blev grundstenene til Viduanas ti bud.

Flere årtier efter er Viduana blevet en stor by omkranset af tre store mure og opdelt i køn. Når drengebørn fylder 10 år bliver de, jævnfør det sjette bud; ’Evigt afkald’, ført over til mændenes kvarter for der at leve væk fra kvinderne resten af deres liv. Reglen er bestemt ikke omkostningsfri, da kvinderne har svært ved at give afkald på deres sønner så tidligt. Samtidig har alle kvinder forplantningspligt, fra de fylder 18 år, jævnfør det femte bud: ’Evigt fødende’, så de skal blive ved med at føde børn, til de ikke længere kan blive gravide.

De jævnaldrende Clara, Silas og Emma er vokset op i den isolerede by Viduana og har alle tre på hver deres måde problemer med Viduanas ti bud. Clara fylder snart 18 år og frygter, at hun snart skal ligge med en mand og være gravid hvert år som sin storesøster. Hun kan ikke forstå, hvorfor hun ikke må leve sammen med en mand. Selvom hun selv kan vælge manden, og han vil være fastspændt under hele seancen, kan hun ikke undgå at huske tiden, før hun ankom til Viduana med sin mor og søster, efter hendes far var blevet dræbt. Hun kan huske den kærlighed, hendes forældre havde til hinanden, og kan ikke forstå, hvorfor det er forbudt.

Da Claras 10-årige lillebror Samuel skal afleveres til mændenes kvarter, vil hun ikke andet end at forlade Viduana, for at familien kan blive sammen. Men det er ikke lige til at forlade byen. For jævnfør det andet bud; ’Evigt ophold’, betragtes det at forlade byen uden tilladelse som forræderi – og forræderi straffes med døden.

Silas blev afleveret til mændenes kvarter, da han var 10 år, så da Samuel bliver afleveret til mændenes kvarter, kan han ikke undgå at fatte sympati for den lille dreng. Heldigvis kommer Samuel på arbejdshold med Silas, så han for det meste er beskyttet mod den brutale Jastar, som gør alt for at få de små ned med nakken. Silas selv ønsker at arbejde sig op i systemet, så han kan få større indflydelse i Viduana og sørge for, at fyre som Jastar ikke kan få lov til at tryne alle dem, der er svagere end dem selv. Det er svært for en mand som Silas, medmindre han går med til at lade sig kastrere. Den eneste mulighed for at stige i graderne er at blive valgt som donor til ’Akten’, og det er ikke nemt, når man er den eneste mand i byen, der er mørk i huden.

Emma bærer på en hemmelighed. Hun er barnebarn til ’Den Sorte Enke’, som er en af Viduanas grundlæggere. Men det er ikke alt. Hendes mor har skjult en endnu større hemmelighed for byen – en hemmelighed, der kan koste hende livet, medmindre hun kan nå at stikke af, inden hun skal deltage i Akten.

Hvis der er noget Nicole Boyle Rødtnes kan, så er det at fange sin læser fra første side og holde interessen til sidste side er vendt. Den sorte enkes by, som er første bog i trilogien RØD OG BLÅ, er uden tvivl årets bedste YA-roman, jeg har haft fingre i. Jeg slugte den på en aften og sad med en følelse af, at historien bare ikke kunne ende der. Den omvendte ’Handmades tale’-idé er velkomponeret og interessant, og det er bestemt ikke en bog kun henvendt til unge læsere.

Nicole Boyle Rødtnes: Den sorte enke, Alvida, 440 sider, oktober 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.