// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars-Martin Sørensen: Sidste nyt fra Berlin
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Journalistik

Lars-Martin Sørensen: Sidste nyt fra Berlin

Skrevet af den 5. oktober 2019 – 06:23Ingen kommentarer

Hvordan gik det med den danske presses rolle som 4. statsmagt og vagthund, der bider de magtfulde i haserne i Berlin i starten af 30’erne og frem til besættelsen af Danmark? Det har forskningsleder Lars-Martin Sørensen, Det Danske Filminstitut, sat sig for at undersøge, og det er der kommet en læseværdig og spændende bog ud af. Umiddelbart er svaret ikke overraskende: det gik ikke så godt. De danske korrespondenter i Berlin blev censureret, overvåget, havde ikke adgang til kilder ud over ledende nazister og deres PR-maskine og så blev de ovenikøbet også holdt i ørerne af danske myndigheder. For man ønskede ikke at pirre den krigsparate gigant syd for grænsen.

Bogens forfatter har gennemtrævlet et hav af datidens aviser for at finde ud af, hvad danske læsere kunne få at vide om nazisternes magtovertagelse, dagligdagen i Berlin, forberedelserne til krig og en række centrale begivenheder i perioden. Her fremhæver Sørensen blandt andet Nürnberlovene, hvor jøder fratages en række borgerlige rettigheder, indlemmelsen af Østrig i det tyske rige og Krystalnatten i november 1938. I langt de fleste tilfælde er reportagerne sukret ind i nazisternes syn på, hvordan tingene skal opfattes og fortolkes, men enkelte steder lykkes det at bibringe læserne et mere nuanceret og kritisk syn på det nazistiske styre. Det gælder især efter nogle af de mere uhyrlige begivenheder som eksempelvis de koordinerede og landsdækkende overfald på jøder, deres butikker og synagoger under krystalnatten. I andre tilfælde tyr danske medier til at referere omtaler i andre udenlandske medier og undgår dermed repressalier.

Det er tankevækkende at se, hvordan nogle korrespondenter lader sig rive med og begejstret formidler artikler om storslåede parader og Hitlers fortræffeligheder i især Berlingske Tidende og Jyllandsposten. Og så har Sørensen gravet nogle perler frem som tydeligt demonstrerer Danmarks benovede flirt med nazismen langt frem mod besættelsen. Det viser omtalerne af Hermann Görings besøg i sommeren 1938. Göring var nummer 2 i den nazistiske magtpyramide og en flamboyant levemand. Hans modtagelse i Danmark og omtalerne af ham, minder om dem man i dag ser, når internationale celebrities lægger vejen forbi.
Efter besættelsen af Danmark ændredes mediernes rolle sig markant. Censur – og pålagt selvcensur – fik oplagstallene til at tage et kraftigt dyk, og frem spirede en række illegale medier, som Sørensen også omtaler. I et afsluttende kapitel ser han på ligheder mellem nutidens medielandskab og 30’ernes. Her kommer han med en række lidt spekulative antagelser om tendenser i samtiden, som svarer til dem, der gødede jorden for nazisternes magtovertagelse og 2. Verdenskrig. Det virker en smule søgt, men ellers er bogen oplysende og velskrevet.

Lars-Martin Sørensen: Sidste nyt fra Berlin. Lindhardt og Ringhof. 313 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.