// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Catherine Lacey: Svar
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Catherine Lacey: Svar

Skrevet af den 21. september 2019 – 07:00Ingen kommentarer

Hvad er det perfekte kærlighedsforhold? Er kærlighed noget, man kan forcere eller tvinge et andet menneske til at føle? Kan man fremtvinge en romantisk forelskelse mellem to personer, og findes der overhovedet én person, der kan imødekomme alle ens behov? Catherine Lacey lukker op for et hav af spørgsmål i sin roman Svar – spørgsmålet er bare, om vi vil få svar på dem alle.

30-årige Mary Parsons har boede isoleret fra omverdenen med sine forældre, til hun blev teenager. Nu bor hun i New York og har et job, som hun hader, men som er nødvendigt for at kunne betale huslejen. Hun lider af kroniske stærke smerter i hele kroppen, og da hendes veninde fortæller hende om healeren Ed, der udfører en ny og meget dyr kropsterapi kaldet PAKing, ser hun ingen anden udvej end at prøve det af. Allerede efter første session får hun det bedre, og da antallet af sessioner, der skal til for at slippe af med smerterne koster mere end et halvt års husleje, går hun aktivt i gang med at søge et ekstra job.

Mary finder ved et tilfælde en annonce for et job, der virker tilpas nemt i forhold til lønnen, og får jobbet efter en række meget anderledes jobsamtaler. Hun bliver ansat som den ”følelsesmæssige kæreste” til den kendte skuespiller Kurt Skys nyeste projekt ”Kæreste Eksperimentet” sammen med en række andre kvinder. De har hver deres rolle – som for eksempel ”Den vrede kæreste” og den ”Moderlige kæreste”. Kurt er fast beslutte på at finde det perfekte forhold, selvom det betyder, at han må betale sig fra det. Mary, der selv har haft en atypisk opvækst, har svært ved at agere inden for de fastlagte rammer, programmet har udstukket. Hun er ikke vant til at være i et følelsesmæssigt forhold, og sammen med sessionerne hos Ed bringer det hende fuldkommen ud af balance.

Der er noget dragende over denne bog. Lacey prikker til en række forudsigelige klichéer. Det stiller både ”Kæreste Eksperimentet” i et ironisk lys, men giver også stof til eftertanke. Mary er selv helt uden for enhver følelsesmæssig rækkevidde, og det gør tanken om, at hun skal agere som den følelsesmæssige kæreste over for Kurt, fuldkommen håbløs. Ideen bag historien er interessant, og Lacey skriver virkelig godt – om end en smule forvirrende. Målet er at finde et svar – som dog aldrig kommer helt. Det var derfor med en mærkelig følelse i kroppen, at jeg efter endt læsning lagde bogen fra mig – og det tog et par dage at se helheden, og virkelig acceptere det geniale i Laceys måde at sammensætte historien på. Især Macys opvækst med en far, hvis ekstreme ideologier holder hende afsondret fra alt og alle uden, at han ser konsekvensen af det, gjorde et dybt indtryk på mig.

Catherine Lacey: Svar, Turbine, 328, september 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.