// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Paolo Cognetti: Sofia klæder sig altid i sort
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Paolo Cognetti: Sofia klæder sig altid i sort

Skrevet af den 15. oktober 2019 – 07:00Ingen kommentarer

Der er noget særligt ved ordenes sammensætning i denne bog, der efter få siders læsning gjorde, at jeg, hvis ikke det var for forfatternavnet på bogens forside, troede det var ord formet af en intelligent moden kvinde. At Paolo Cognetti er en ung mand på 41, er ikke til at forstå. Han skriver om identiteter og afhængighedsrelationer mellem mennesker, som hører til hos en lang ældre sjæl.

Sofia klæder sig altid i sort er på sin vis en novellesamling med 10 forskellige historier, alle med Sofia i spil. Nogle gange spiller hun en stor rolle, andre gange får hun kun en birolle. Paolo Cognetti beskriver Sofias forældres ægteskab med dets kriser og Sofia som en ung oprørsk kvinde, samtidig med at læseren får indblik i Italiens sociale og politiske sammenbrud med dets modsigelser og håb i slutningen af 1970’erne.

Sofia er intelligent, rebelsk og selvstændig. Samtidig er hun umådelig ensom og privat, og det er kun gennem fragmenter af hendes egen historie fortalt til venner, at læseren får indblik i den unge piges opvækst med en mor, der ikke magtede moderskabet, samtidig med at hun opgav alt for at være mor. Sofias far, en succesfuld ingeniør hos Alfa Romeo, elsker sin kone og datter højt, men formår ikke at give dem det, de mangler. Han forelsker sig i den langt yngre ingeniør Emma, som han for en periode kan kaste kærlighed på og få den gengældt.

Det var forvirrende og frustrerende, men smukt at springe rundt i Sofia klæder sig altid i sort. Paolo Cognetti skildrer så mange forskellige kvinder; de smukke, de omsorgsfulde, de ensomme, de excentriske og de vanvittige. Listen kunne sagtens være længere, og alle er de en del af den mosaik, Cognetti har bygget sin bog om omkring. Sofias liv skildres hele bogen igennem som en underliggende historie, hvor læseren bliver distraheret af alt det andet, der sker omkring den. En affære, en manisk depressiv mor, en feministisk faster der flygter fra Milano, unge drømme og meget mere. Jeg var vild med historien. Vild med hvordan Cognetti langsomt lagde den ene brik efter den anden i det gigantiske puslespil.

Er du til bøger af Elena Ferrante og Domenico Starnone, kan du tilføje denne til listen over fremragende italiensk litteratur.

Paolo Cognetti: Sofia klæder sig altid i sort, Forlaget Palomar, Oversat af Marie Andersen, 224 sider, september 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.