// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Per Petterson: Mænd i min situation
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Per Petterson: Mænd i min situation

Skrevet af den 27. august 2019 – 07:22Ingen kommentarer

“Jeg husker ikke præcis, hvornår det var, den første gang jeg tog bussen ned til centrum for at gå i gaderne om aftenen, gå på bar, besøge værtshuse og caféer, men det må have været kort efter Turids udmarch, den samme måned, højst sandsynligt, og dermed et langt år efter at skibet brændte med mine kære i.”

Jeg holder uendeligt meget af den norske forfatter Per Petterson. Som få kan han skildre sjælesorger med nærvær, intensitet og stor psykologisk indsigt, der skriver sig direkte ind i vores hjerter.

Alene titlen på hans seneste roman, “Mænd i min situation” er lovende. Og den indfrier alle forventninger! Bogen skildrer jeg-fortælleren Arvid Jansens liv efter hans kone, Turid, har forladt ham, fordi hun ikke kan elske ham mere. Ensom, forladt og kasseret står Arvid tilbage, forrevet og sønderskudt.

Arvid Jansen er forfatter ligesom Per Petterson, og romanen indeholder en lang række andre selvbiografiske træk. For eksempel er Arvids forældre og bror døde i en skibsulykke i lighed med Per Pettersons familie, der døde på Scandinavian Star. Arvid er ensom hele vejen ind i knoglerne, og hans situation skildres med en hudløs og gribende ærlighed, der er så autentisk, at vi både mærker og hører hans skrig af eksistentiel afmagt. Skrig, der bliver hængende i bevidstheden længe efter bogen er sat tilbage på hylden.

Per Pettersson evner eminent at skildre den kasserede mands følelser. Arvids reaktion er nok typisk maskulin. Han kan ikke finde sig til rette. Han flakker rundt i Oslos gader, svirrer rundt på barer og kører uendelige formålsløse ture i sin Mazda. Han har virkelig ondt i sjælen.

Arvid ved ikke, hvad han skal gribe og gøre i, og kan ikke finde meningen med livet. Han samler damer op, men både erotik og kærlighed forbliver uforløste. Den uendelige flakken kan i passager virke lidt langtrukkent, men det er med til at beskrive både hans deroute og hele hans håbløse situation.

Der er tre døtre i det forliste ægteskab, og romanen skildrer også Arvids vanskelige situation med at holde en relevant kontakt med de tre delebørn, som han kun har hver anden weekend. Bogen viser med al tydelighed, hvordan manden/Arvid har det i sådan en situation, og bogens geniale titel afspejler præcist dens temaer.

Situationen må virke genkendelig for mange læsere – mænd såvel som kvinder. Læs bogen og bliv klog på den smerte og de mange problemer, som brudte forhold betyder for mennesket. Jeg tager hatten af for denne mesterlige beskrivelse af sammenbrudet af den moderne mand og hans psyke. Det er intet mindre end eminent, og hvis man selv har mistet nogle af sine kære, er Arvids sorg og ensomhed uhyggeligt præcist beskrevet. Det gør ondt hele vejen ind i hjertet at læse dette mesterværk. Men det må endelig ikke afholde dig fra at læse den. Det er litteratur, når det allerbedst. Stort og emotionelt. Stille og elegant.

Per Petterson var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 1996. Han fik sit brede gennembrud med romanen “Ud at stjæle heste”, som vandt flere priser. Petterson er uddannet bibliotekar, og har arbejdet i boghandel, og virket som litteraturkritikker og oversætter. Nu er han fuldtidsforfatter.

Per Petterson: Mænd i min situation, maj 2019, Batzer & Co., 298 sider. Oversat fra norsk af Jannie Jensen og Arild Batzer.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.