// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Santiago Gamboa: Tilbage til den mørke dal
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Santiago Gamboa: Tilbage til den mørke dal

Skrevet af den 24. januar 2020 – 06:18Ingen kommentarer

Bogen Tilbage til den mørke dal er en rejse ind i en verden, hvor forskellige mennesker forsøger at leve, at overleve og skabe et godt liv. Det er også en rejse ind i poesi og litteratur, som udtrykkes og gøres levende gennem digteren Rimbaud, der levede i 1800-tallet. Historien hopper mellem forskellige fortællere, der hver især kæmper med problemer af forskellig art men fælles for dem er, at det ikke er små ting, der fylder i deres liv.

De er en broget flok, fortællerne:

Der er Manuela, som vokser op sammen med sin mor, for faren forlader dem. Moren får en ny kæreste, Freddy, som er voldelig over for dem begge – og moren overlever ikke.

Der er konsulen, som gennem tilfældigheder finder sammen med Manuela og hendes søn i et venskab, der starter helt utroligt med en voldelig episode. Konsulen holder øje med Freddy, som er en skidt fyr, man skal holde sig på lang afstand af. Men måske er der nogle veje, som krydser hinanden.

Der er Tertullian, som holder prædikantmøder for dem, der gider høre på ham. Han er overbevist om, at han er pavens søn. Resultatet af et enkelt møde mellem hans mor og paven – dog inden han blev pave. Først flere måneder efter opdager hun, at hun er gravid. Tertullian begyndte at høre stemmer som ung, og som han selv beskriver det: ham og hans far kæmper samme kamp, bare fra hver deres skyttegrav.

Der er også Juana, som pludseligt kalder konsulen til Madrid. Han tager afsted med det samme, selv om han ikke har set hende i syv år. De mange karakterer bevæger sig ind og ud af fortællingen – for til sidst at have skabt et færdigt billede.

Digteren Rimbauds centrale plads i bogen er via det at rejse. Hans liv beskrives indimellem de andres, selv om han levede meget før dem. Men hans digte, som er påvirket af hans liv og han lyst til at rejse, påvirker igen andres liv senere hen. Det er det litteratur kan. Påvirke gennem tid og kultur. Hans digte og historier påvirker Manuela til at rejse og at finde hjem, hvor det så end er henne. Selv rejste Rimbaud på sin sidste rejse i november 1891, hvor han døde kun 37 år gammel.

Konsulen ønsker også at rejse, og det til Harar, som Rimbaud har beskrevet så inderligt og hvor han boede.

Bogen handler om venskaber, overlevelse, kærlighed og mangel på samme. Den handler om at vove og om kvinden, der redder sin veninde fra fængsel ved at tage straffen. Det giver hende en mulighed i livet, da venindens mor som tak står for hendes uddannelse.

Bogen er barsk og forfatteren Santiago Gamboa lægger ikke fingrene imellem, når karaktererne bliver udsat for vold, had og voldtægt. Det bliver lidt for barskt for mig og kommer til at skygge lidt for selve historien, som har en bevægende kerne.

Santiago Gamboa, Tilbage til den mørke dal, Forlaget Auroraboreal, oversat af Christina Hammerum Rasmussen, 442 sider, maj 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.