// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Chantal Thomas: Tidevandsminder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Chantal Thomas: Tidevandsminder

Skrevet af den 30. august 2019 – 09:42Ingen kommentarer

Havet der strækker sig så langt øjet rækker, bølgernes musikalske brusen og sandet mellem tæerne. Chantal Thomas former et portræt af sin mor gennem sit forhold til vand og svømning, som trods de smukke beskrivelser har en melankolsk undertone og beskriver en fraværende mor uden øje for andre end sig selv og havet.

I korte kapitler hører vi om Chantal Thomas’ mor Jackie som ung og senere, da hun møder Chantals far, og de flytter sammen. Jackie er besat af sport og får tidligt en stor lidenskab for at svømme. En lidenskab, der som tiden går, overskygger alt andet, selv det at blive gift og få en datter. Hendes trang til at svømme i havet tilsidesætter al fornuft og normal livsførelse. Det sætter baren for, hvor de skal bo, og hvordan de skal bo. Det skal være i nærheden af havet. Hun skal svømme hver dag og helst i timevis, hvilket hensætter hende i lange depressive perioder, når vinteren sætter ind, og hun ikke kan strække sine lemmer i vandet.

Selvom der er et åbenlyst svigt i forholdet mellem mor og datter, er de hægtet sammen i et dysfunktionelt mor-datter forhold, hvor datteren selv bliver afhængig af havet, selvom det tydeligvis har frarøvet hende morens kærlighed. Selvom hun forsøger at rive sig løs fra sin mor, er der noget, der drager hende – en higen efter kærlighed og kontakt.

Tidevandsminder er på sin vis en kompliceret bog for en ny Chantal Thomas-læser. Enten hænger man i, eller også falder man fra og finder den for langtrukken, for poetisk. Det tog mig lang tid at læse den. Jeg havde dage, hvor hendes ord føltes som et kærtegn, og andre, hvor jeg kedede mig. Det er som sådan ikke bogen, der er noget galt med, det er nok mere læserens sindstilstand. For Tidevandsminder er en bog, der skal læses langsomt og uden higen efter spænding. Bogen er Chantal Thomas’ hyldest til sin mor og havet. Den er skrevet poetisk og musikalsk, men uden at gå i dybden med for mange følelser. Jeg kunne have ønsket mig, at hun havde lukket mig mere ind og ikke holdt mig ud i armslængde.

Chantal Thomas er fransk forfatter, essayist, dramatiker og filosof med speciale i 1800-tals litteratur. Hun er født i 1945 og tilbragte sin barndom ved havet i Arcachon og bor i dag i Paris.

Chantal Thomas: Tidevandsminder, Forlaget Bobo – Den franske bogcafes forlag, 236 sider, august 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.